На Стрийщині відбулась зустрі з представниками бізнесу

На Стрийщині відбулась зустрі з представниками бізнесу
В Стрийській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулася зустріч за участі представників малого та середнього бізнесу, під час якої обговорено актуальні питання діяльності фіскальної служби щодо наповнення дохідної частини бюджету та подальшого наповнення місцевого бюджету акцизним податком. На початку зустрічі начальник інспекції Роман Гладій наголосив, що основне завдання Державної фіскальної служби – створити рівні умови для всіх підприємців та працювати виключно в правовому полі. Сьогодні служба робить все для якісного обслуговування бізнесу та зменшення тиску на платників податків. Посадовець ознайомив присутніх з підсумками роботи інспекції в напрямку забезпечення надходжень до бюджету. За півріччя 2016 року Стрийською ОДПІ забезпечено надходжень до загального фонду Державного бюджету в сумі 228 ,8 млн. грн. В розрізі основних видів податків і зборів надходження до державного бюджету становлять:

рентна плата за користування надрами -117,5 млн. грн.
податок на прибуток –7,7 млн. грн.;
податок на додану вартість – 46,0 млн.грн.

До місцевого бюджету забезпечено 191,3 млн.грн. У надходженнях до місцевого бюджету майже 66 відсотків займає податок на доходи фізичних осіб, його до бюджету мобілізовано 126,5 млн.грн. Крім того, в місцеву казну надійшло 16,6 млн. грн. єдиного податку. В тому числі від підприємців - фізичних осіб, які працюють на спрощеній системі оподаткування, – 12,8 млн. грн., юридичних осіб - платників єдиного податку – 3,4 млн. грн.

Місцеві бюджети також поповнилися надходженнями акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 17,9 млн.грн, та земельним податком – 21,7 млн. грн.

Темою для спілкування було обрано перспективу подальшого наповнення місцевого бюджету акцизним податком.

Роман Гладій зазначив, що 5% від продажу акцизної продукції спрямовується до міського бюджету та місцевих бюджетів районів. Платниками акцизного податку є суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання: алкогольні напої, тютюнові вироби, вина. З липня минулого року перелік підакцизної продукції розширився і до алкогольних товарів додалося пиво, за продаж якого теж сплачується акцизний податок.

«Акцизний податок - важлива складова доходів місцевого бюджету. З огляду на необхідність своєчасного фінансування міських та районних соціальних програм, питання якісного адміністрування цього податку перебуває на постійному контролі у фіскальній службі», - зазначив посадовець.

Під час зустрічі піднімалися питання щодо особливостей обчислення акцизного податку з тютюнових виробів та алкогольних напоїв, вироблених на території України.

Роман Гладій нагадав, що відповідно до ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі, зокрема, виробництва, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку - 200 відсотків вартості товару, але не менше 17000 гривень.

Під час заходу посадовець відповів на ряд запитань від присутніх. Головне, як зауважили учасники зустрічі, потрібно приймати саму активну участь у процесі реформування, обговорювати проблеми, вносити пропозиції. Адже тільки у ході таких сумісних зустрічей можно зрозуміти актуальність тієї чи іншої пропозиції, визначити шляхи вирішення проблематичних питань.

Джерело: stryi-rda.gov.ua

Категорії: Новини Стрия

29.07.2016 18:06