У Стрию дивились кіно під відкритим небом в рамках фестивалю "Відкрита ніч"

У Стрию дивились кіно під відкритим небом в рамках фестивалю
У ніч з 25 на 26 червня на Майдані Незалежності у Стрию відбувся показ ігрових, документальних та мультиплікаційних короткометражних фільмів молодих українських режисерів. У такий спосіб стрияни вже вдруге долучилися до кінофестивалю "Відкрита ніч". Загалом в Україні фестиваль проходить 19 рік поспіль. Його мета відкривати нові українські імена у галузі кінематографу та телевізійного виробництва. Він проходить під девізом: «Ми. Для нас. Про себе.»
У Стрию кіномистецьке дійство організували ГО Стрийський Майдан". Фестиваль розпочали хвилиною мовчання за загиблими воїнами та відомою стрийською волонтеркою Лідою Керницької, яка померла від важкої недуги. Окрім програмних фільмів на фестивалі демонстрували короткометражні фільми нашої краянки Віри Яворської.
Між фільмами організатори розігрували лотерею, де глядачі могли виграти на пам'ять горнятка та футболки.
Крім столиці та Стрия фільми «Відкритої ночі» показували, ще й у 50 інших містах України та світу. Цього року на фестиваль було подано 116 фільмів українського виробництва, а до конкурсної програми увійшло 19.
У конкурсній програмі фестивалю були ігрові, неігрові та анімаційні стрічки. Кращі роботи відбирало журі, до складу якого традиційно увійшли знані фахівці у сфері кіно, а цього року – ще й українські політики.
Гран-прі фестивалю у розмірі 50 тисяч гривень здобув документальний фільм «Волонтери війни» реж. Юлії Шашкової. Цей фільм відображає контроверсійне ставлення та значущість волонтерства у сучасних реаліях України, на прикладі стародавнього козацького села Бесідки.
"Спеціальний приз журі за пошук, створення та повернення героя" та суму у розмірі 11 600 гривень, із так званого фонду "Доброзичливості", що було сформовано із вступних внесків учасників, отримує фільм «Шрам» реж. Юлія Тамтура.
Решту нагород розподілено так:
Найкращий документальний фільм - «Волонтери війни » реж. Юлії Шашкової
Найкращий ігровий фільм - «Ґолден лав» реж. Павло Остріков
Найкращий анімаційний фільм – «Big Man» реж. Тетяна Кабаєва
Краща робота художника – Роман Попадько за фільм «Мішень»
Краща операторська робота – В’ячеслав Бігун фільм «Найближчі до Бога»
Спеціальний диплом журі за експеримент оператора – Олександр Петроченко та Антон Антонець за фільм «Білі слони»
Приз глядацьких симпатій - «Відлуння» реж. Олександр Шкрабак
Програма чеського короткометражного кіно – «Пан лісу (Лєший)» реж. Павел Соукуп
Диплом від фестивального дистриб’ютора Letter to fest - «Двері» реж. Рита Кузьмина

Джерело: stryi.in.ua

Категорії: Новини Стрия

27.06.2016 15:36