Волноваська ОДПІ повiдомляє

Волноваська ОДПІ повiдомляє
Щоб не проґавити квартальну звітність 2016 року

Волноваська ОДПІ нагадує, що згідно із п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі у разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).
Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ).
Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).
Граничними термінами подання податкових декларацій та сплати податкових зобов’язань є за:
- I квартал п. р.: 10 травня та 20 травня 2016 року відповідно;
- ІІ квартал п. р.: 9 серпня та 19 серпня 2016 року відповідно;
- ІІІ квартал п. р.: 9 листопада та 18 листопада 2016 року відповідно;
- ІV квартал п. р.: 9 лютого та 17 лютого 2017 року відповідно.
Разом з цим повідомляємо, що податковий календар розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України.

Волноваська ОДПІ

Надходження від платників земельного податку

Волноваського району за перший квартал 2016 року склали 6294,7 млн грн.

Як повідомила начальник Волноваської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Тетяна Чернецька, на обліку в інспекції перебуває 245 платників земельного податку та 112 - орендної плати за земельні ділянки (юридичні особи). За перший квартал поточного року надходження плати за землю з юридичних осіб склали 6294,7 млн грн, у т.ч. земельний податок – 2113,3 млн грн, орендна плата – 4181,4 млн гривень.
Податківець нагадала, що питання орендної плати за землю регулюються Земельним та Цивільним кодексами України, Законом України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі», іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також самими договорами оренди землі.
Відповідно до пункту 288.4 ст. 288 Податкового кодексу України розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.
Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди у відсотках до нормативної грошової оцінки в межах, визначених пунктом 288.5 ст. 288 Податкового кодексу України, та повинен становити не менше 3 відсотків від нормативної грошової оцінки землі.
Типовим договором оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2004 року № 220 «Про затвердження Типового договору оренди землі», встановлено, що у договорі оренди зазначається розмір орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (у відсотках нормативної грошової оцінки земельної ділянки) та нормативна грошова оцінка.
Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформлюються як витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, який відповідно до ст. 23 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1378-IV «Про оцінку земель» видається відповідним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Держгеокадастр).
Волноваська ОДПІ
ГУ ДФС у Донецькій області

На замітку майбутнім „спрощенцям”

Відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.
У заяві зазначаються обов’язкові відомості, визначені у п. 298.3 ст. 298 ПКУ.
Пунктом 293.2 ст. 293 ПКУ встановлено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;
2) для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.
Для третьої групи платників єдиного податку відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:
1) 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
2) 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (п. 293.3 ст. 293 ПКУ).
Згідно з п. 65.1 ст. 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за місцем їх державної реєстрації на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».
Пунктом 65.5 ст. 65 ПКУ встановлено, що взяття на облік самозайнятої особи здійснюється контролюючим органом не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відповідних відомостей від державного реєстратора (для фізичних осіб – підприємців) або прийняття заяви (для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність).
Взяття на облік фізичної особи – підприємця підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР), яка надсилається (видається) фізичній особі – підприємцю у порядку, встановленому Законом.
Отже, на підставі виписки з ЄДР у рядку 4 заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – заява) зазначаються дані документа, що підтверджують державну реєстрацію платника податків (назва, номер та дата).
При цьому поля «номер реєстрації в органі державної податкової служби» та «дата взяття на облік в органі державної податкової служби» заяви не підлягають обов’язковому заповненню.
У рядку 8 «Обрана ставка єдиного податку при переході на спрощену систему оподаткування» заяви зазначаються обрана ставка єдиного податку та відповідна група.

Волноваська ОДПІ
ГУ ДФС у Донецькій області

Вимоги законодавства – своєчасне оприбуткування готівки

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу на вимоги пункту 2.6 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 №637 (далі – Положення), чим передбачено, що уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.
Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.
При проведенні готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням розрахункової книжки (далі – РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).
Виходячи з наведених вимог законодавства, якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово, і робоча зміна розпочалась одного календарного дня, а закінчилась наступного календарного дня (ресторан розпочав роботу о 12 год. 00 хв. 15.04.2016, а закінчив о 00 год. 30 хв. 16.04.2016), оприбуткування готівки здійснюється шляхом вчинення запису у КОРО, на підставі фіскальних звітних чеків РРО, при цьому дата оприбуткування у КОРО повинна відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО (Z-звіт повинен роздруковуватися після завершення робочої зміни о 00 год. 30 хв.16.04.2016, оприбуткування готівки повинно здійснюватись у КОРО 16.04.2016).
Детальніше про це та друкування звітного чеку РРО йдеться у листі ДФС України від 18.04.2016 р. №13854/7/99-99-22-07-03-17.
Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

29.04.2016 11:58