Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ

За перший квартал поточного року місцеві бюджети Дніпропетровщини одержали майже 3,5 мільярдів гривень

Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за січень – березень 2016 року склали 3 мільярди 461,5 мільйонів гривень, що на 24,3%, або на 675,5 мільйонів гривень більше аналогічного періоду 2015 року.

Половину надходжень у місцеві скарбниці Дніпропетровського регіону забезпечує податок на доходи фізичних осіб, його сума склала 1 мільярд 759,4 мільйони гривень.

Також, зростання доходів місцевих громад досягнуто по таким бюджетоутворюючим джерелам як: земельний податок та орендна плата – на 197,5 мільйонів гривень, єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва – на 126,9 мільйонів гривень та акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – на 83,5 мільйонів гривень.

«Додаткові кошти, які надходять на рахунки місцевих громад Дніпропетровщини працюють на поліпшення соціальних умов мешканців регіону. Досягнення таких показників є результатом тісної співпраці працівників фіскальної служби області з платниками та органами місцевого самоврядування», – відзначила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.

 

Про декларування доходів громадян та фізичних осіб - підприємців

Про хід кампанії «Декларування – 2016» йшлося на прес-конференції для засобів масової інформації в Інформаційному агентстві «Мост – Днепр», яку провів радник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ігор Ломако.

За його словами: «У минулому, 2015 році за результатами кампанії декларування громадянами доходів до бюджету надійшло 72 мільйони гривень, які згідно податкового законодавства надійшли до місцевих бюджетів».

«У 2016 році громадяни на задекларовані доходи, отримані у 2015 році, розраховують та сплачують не тільки податок на доходи фізичних осіб, а і військовий збір.

До кінця кампанії декларування режим роботи державних податкових інспекцій подовжено і подати декларацію про отримані доходи можливо після роботи, або у суботу з дев’ятої ранку до четвертої вечора. Тож, фіскальна служба області пропонує не відкладати декларування доходів, отриманих у 2015 році, на останній день, а заздалегідь подати декларацію про майновий стан і доходи до податкових інспекцій за місцем реєстрації. Це заощадить Ваш час і дасть можливість уникнути черг», – звернувся до платників Ігор Ломако.

 

Представники фіскальної служби Дніпропетровщини прийняли участь у бізнес-зустрічі з представниками малого і середнього бізнесу

За участі представників ГУ ДФС у Дніпропетровській області - начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Інни Андрущак та заступника начальника управління доходів і зборів з юридичних осіб Віталія Мироненко 15 квітня п.р. відбулася бізнес-зустріч з представниками малого та середнього бізнесу на тему: «Партнерська бізнес-зустріч. Форум бізнес-влада».

Представники фіскальної служби області відповіли на численні питання учасників зустрічі, пов’язаних зі змінами у податковому законодавстві, щодо порядку сплати податків, реєстрації суб’єктів господарювання і фізичних осіб-підприємців.

Серед питань були такі, як своєчасність подання звітності підприємцями, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, штрафні санкції за несвоєчасність подання звітності, строки сплати військового збору, декларування доходів тощо. Зокрема, відповідаючи на питання підприємців Інна Андрущак підкреслила, що до 1 травня триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році, зокрема декларацію про доходи подають і фізичні особи, і самозайняті особи. У 2016 році при оформленні декларацій про доходи враховується сплата підприємцями військового збору. Віталій Мироненко, в свою чергу, попередив, що подавати звітність та сплачувати податки суб’єктам господарювання слід у встановлені законодавством строки.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» Світлани Красних на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році»

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» головного державного ревізора - інспектора відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків з громадян управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Світлани Красних на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році»

Питання 1. Доброго дня. Будь ласка, скажіть, чи можна до податкової знижки за звітний рік включити суму витрат, понесених у минулому році на оплату навчання за місяці звітного року?

Відповідь: Оскільки до податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного податкового року, а відповідно до умов договору (контракту) про надання освітньої послуги (навчання) платником здійснюється оплата за місяці навчального року, який включає місяці календарного року наступного за звітним, одним платіжним документом (квитанцією), при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.

Питання 2.  Хочу запитати, які документи необхідно надати фізичній особі, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо з метою отримання податкової знижки?

Відповідь: Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу: сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Питання 3Чи підлягає оподаткуванню прощена (анульована) сума боргу при переведенні в 2015 році валютного кредиту в гривню?

Відповідь: Законом № 321 підрозділ 1 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено пунктом 8, яким передбачено, що не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом Національного банку України на дату зміни валюти зобов'язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом Національного банку України станом на 1 січня 2014 року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Норми цього пункту застосовуються до фінансових кредитів в іноземній валюті, непогашених до 1 січня 2014 року. Дія зазначених норм поширюється на операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті, що здійснювалися починаючи з 1 січня 2015 року.

Питання 4.  Роз’ясніть, будь ласка, хто вважається резидентом України?

Відповідь: Відповідно до пп. «в» пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ), фізична особа - резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому ПКУ, або її реєстрація як самозайнятої особи.

 

Боротьба з порушеннями митного законодавства в зоні діяльності Дніпропетровської області

15 квітня 2016 року у медіа-центрі «Днепр Пост» відбулася прес-конференція на тему:«Боротьба з митними правопорушеннями» за участі начальника відділу впровадження у справах про порушення митних правил управління боротьби митним правопорушенням Дніпропетровської митниці ДФС Віталія Аксютіна.

За його словами: «З початку 2016 року Дніпропетровською митницею ДФС складено 38 протоколів про порушення митних правил на суму 98,17 млн. грн. З них - 18 справ на суму 98,175 млн. грн. За аналогічний період 2015 року Дніпропетровською митницею ДФС було складено 35 протоколів про порушення митних правил на суму 3,14 млн. грн. Ще 6 справ окремої категорії - на загальну суму у 3 млн. грн.» - зазначив Віталій Аксютін.

 

Шановні мешканці міста та району!

З нагоди великого свята Воскресіння Христового прийміть наші найкращі вітання і побажання Божого благословення, здоров'я і добробуту!

Сердечно бажаємо, щоб переможний дух надії, радості, всепрощення і надалі супроводжували Вас і Вашу родину, давали сили, енергію, наснагу для добрих і корисних справ на добробут і процвітання нашої рідної України.

Нехай радісні Пасхальні дні покладуть благодатні початки нових перемог і звершень на Вашому життєвому шляху. Христос воскрес!

З повагою

 

Начальник

Нікопольської ОДПІ                         Володимир Джавун

 

Платники Нікопольського регіону спрямували до бюджету 7,7 млн. грн. військового збору

За І квартал поточного року на підтримку української армії від платників Нікопольського регіону надійшло 11,7 млн. гривень. Як повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський, це на 0,6 млн. грн. більше надходжень січня-березня 2015 року.

- Платники податків чітко усвідомлюють свою високу громадянську відповідальність за справу у наближення миру в Україні. Зрештою, у цьому відношенні бізнес демонструє активне громадянське сумління і патріотизм, тому сплата військового збору забезпечується у повному обсязі, – підкреслив Володимир Малиновський.

Нагадаємо, що військовий збір нараховується на доходи у формі заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати або виплати і винагороди, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір сплачується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.

Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування та сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов’язаний забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 Податкового кодексу України. Слід відзначити, платники військовий збір сплачують за ставкою 1,5% від суми доходів.

 

Кампанія декларування доходів громадянами - на фінішній прямій

Нікопольська ОДПІ нагадує, що кампанія декларування доходів громадянами триває до 1 травня 2016 року.

Отож, запрошуємо волинян, котрі ще не подали податкові декларації, відзвітуватися про минулорічні доходи.

Нагадаємо, що до доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню належать:

- доходи , з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

- спадок (подарунки) від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи.

Виконати свій конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію громадяни можуть в Центрі обслуговування платників Нікопольської ОДПІ. Саме тут фахівці підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб надають необхідну консультаційну допомогу та роз’яснення при поданні і заповненні декларацій.

Заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька звернула увагу, що 30 квітня 2016 року – в ЦОП Нікопольської ОДПІ буде робочий день до 15.00.

2 та 3 травня, при потребі, представники бізнесу та громадяни зможуть подати звітність та отримати консультації, оскільки у ці дні фахівці ОДПІ області чергуватимуть у Центрах обслуговування платників з 9.00 до 16.00.

1, 8 та 9 травня 2016 року – вихідні дні.

У інші дні – 4,5,6,7 травня 2016 року графік роботи ЦОПу – без змін, тобто звернутися за адмінпослугами чи подати звітність можна в понеділок, середу та п’ятницю з з 9.00 до 18.00; у вівторок та четвер з 9.00 до 20.00 та у суботу з 9.00 до 16.00.

 

Затверджено порядок скасування штрафних санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, сплаченого платником без оскарження ППР

Як повідомила заступник начальника Нікопольської ОДПІ Віта Лисенко, Міністерством фінансів України затверджено наказ від 10.02.2016 №40 «Про затвердження Порядку скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.02.2016 за №300/28430 (далі – Наказ №40).

Зазначений Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, тобто 18.03.2016 (опубліковано в офіційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 18.03.2016 №20).

Відповідно до пункту 35 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) Наказом №40 затверджено Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення (далі – Порядок №4).

За словами Віти Лисенко, пунктом 35 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу визначено, що тимчасово, до 31.12.2016 включно, платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік складав менше 20 мільйонів гривень, штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) у терміни, визначені цим Кодексом, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати такого податкового зобов’язання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання з одного й того самого податку або збору.

При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов’язання не підлягає подальшому оскарженню.

Порядок №40 визначає послідовність дій платників податків і контролюючих органів при скасуванні штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму визначеного контролюючим органом податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження ППР.

Норми зазначеного Порядку застосовуються на період дії пункту 35 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу, тобто до 31.12.2016 включно.

 

Декларація акцизного податку за березень 2016 року подається до контролюючих органів за старою формою

Головний державний ревізор – інспектор, спеціаліст з питань контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Нікопольської ОДПІ Леонід Бабкін, звертає увагу платників акцизного податку з реалізації пального, що першим звітним періодом для платників, визначених п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу щодо операцій, визначених п.п.213.1.12 п.213.1 ст.213 Кодексу, буде березень 2016 року. Відповідно останній день подання декларації акцизного податку за березень 2016 року зазначеними платниками – 20 квітня 2016 року.

Відповідно до статті 46 Кодексу до визначення нових форм декларації, декларування податкових зобов’язань повинно відбуватися за чинною формою декларації.

Діюча форма декларації акцизного податку, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550 № 14.

Отже, платники акцизного податку, визначені п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу, у разі виникнення зобов’язання з операцій з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги відповідно до п.п. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу, повинні задекларувати ці зобов’язання за чинною формою декларації шляхом заповнення Додатка 1 до декларації та перенесення суми податкового зобов’язання до розділу В самої декларації (графа В 1).

 

Підприємствам Дніпропетровщини повернуто понад 62 мільйони гривень ПДВ за процедурою автоматичного відшкодування

У першому кварталі 2016 року платникам Дніпропетровського регіону відшкодовано майже 129 млн. грн. податку на додану вартість, з них 127,21 млн. грн. або 98,7% грошовими коштами на рахунки платників, що на 36,74 млн. грн. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Крім того, за процедурою автоматичного відшкодування суб’єктам господарювання відшкодовано 62,61 млн. грн. або 48% від загальної суми.

За перші три місяці поточного року спостерігається зростання кількості платників, які отримали суми ПДВ по автоматичному відшкодуванню, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року та складає 53 суб’єкти господарювання, що майже в тричі більше, ніж у першому кварталі 2015 року.

 

З початку року органами ДФС Дніпропетровщини видано понад 2800 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами

За перші три місяця 2016 року Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області видано 2872 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами. Загалом, станом на 1 квітня поточного року у Дніпропетровській області діє 11880 ліцензій по 5654 суб’єктам господарювання.

Крім того, ведеться систематичний контроль за своєчасністю щоквартальної сплати суб’єктами господарювання за ліцензії на право роздрібної торгівлі. В результаті, з початку 2016 року призупинено дію 535 ліцензій за несвоєчасну сплату чергового платежу.

Слід зазначити, що у першому кварталі поточного року, за порушення законодавства у частині продажу алкогольних та тютюнових виробів було анульовано 409 ліцензій, у тому числі 8 ліцензій за порушення законодавства у частині продажу зазначених товарів особам, які не досягли 18 років.

 

З початку року органами ДФС Дніпропетровщини донараховано понад 305,9 мільйонів гривень

У першому кварталі 2016 року працівниками ГУ ДФС у Дніпропетровській області проведено 65 перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання діючого законодавства щодо регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

В ході проведених перевірок встановлено 36 порушень законодавства, що регулює обіг підакцизних товарів, з яких 12 порушень за безліцензійну торгівлю підакцизними товарами. Загалом, за результатами проведених перевірок донараховано 305 мільйонів 967,4 тисячі гривень.

Крім того, протягом трьох місяців поточного року, вилучено з незаконного обігу товарів підакцизної групи на загальну суму понад 5,3 мільйони гривень.

 

Громадяни Дніпропетровської області задекларували майже 802 мільйони гривень доходів, отриманих у 2015 році

З початку деклараційної кампанії громадянами доходів, отриманих у 2015 році мешканцями Дніпропетровщини, станом на 01.04. 2016 року подано понад 15,5 тисяч декларацій про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованого громадянами доходу становить 801,7 млн. гривень.

Сума податку на доходи фізичних осіб, визначених громадянами до сплати самостійно у 2016 році, становить 26,5 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом минулого року вона збільшилась на 7,8 млн. гривень. Сума військового збору до сплати складає 5,1 млн. гривень.

Станом на 01.04.2016 на Дніпропетровщині протягом 2015 року 53 громадянина отримали доходи у сумі, що перевищує 1 млн. гривень. Так, загальна сума задекларованого ними доходу становить 220,2 млн. грн., або 27,5% від загальної задекларованої громадянами суми по області. Сума податку на доходи з фізичних ociб до сплати склала 4,4 млн. гривень, сума військового збору 0,52 млн. гривень.

 

Викрито ухилення від сплати 4,1 млн. грн. податків оптовим торговцем харчовими продуктами

Співробітниками податкової міліції Дніпропетровської області внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, що кваліфікується за ст.212 КК України за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами комерційного підприємства, що здійснює діяльність у сфері оптової торгівлі харчовими продуктами.

Ці посадові особи у 2015 році через низку суб’єктів господарської діяльності, що мають ознаки фіктивності, ухились від сплати податків у сумі 4,1 млн. гривень.

Слідчі дії тривають.

 

З початку року працівники внутрішньої безпеки ГУ ДФС провели 51 службове розслідування та перевірки

На протязі січня – березня 2016 року управлінням внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області за основними напрямками роботи проведено 51 службове розслідування, за результатами яких, зокрема: розпочато 16 кримінальних проваджень у відношенні працівників фіскальної служби та винесено 25 подань керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області щодо вжиття заходів реагування, усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності.

Також, проведено 19 перевірок стану охорони приміщень підрозділів ГУ ДФС області.

В ході профілактичних заходів щодо недопущення корупційних проявів з боку працівників ГУ ДФС області, управлінням внутрішньої безпеки проведено понад 170 лекцій та співбесід з ними та кандидатами на вступ до лав служби.

Нагадуємо, що інформацію про випадки порушення прав підприємців та громадян, з ознаками корупційних дій, неправомірні дії чи бездіяльність з боку працівників фіскальної служби можна повідомляти на Антикорупційний сервіс ДФС України «Пульс» за цілодобовим телефоном: (044) 284-00-07.

 

Контакт-центр ДФС – один з кращих кол-центрів центральних органів виконавчої влади

Контакт-центр Державної фіскальної служби посів друге місце в рейтингу телефонних «гарячих ліній» центральних органів виконавчої влади, який проводився Всеукраїнським громадським об’єднанням ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та Одеським суспільним інститутом соціальних технологій у 2014-2015.

Такий громадський моніторинг здійснювався для визначення ефективності діяльності «гарячий ліній» та пошуку шляхів удосконалення їх роботи.

Експерти оцінювали діяльність кол-центрів за трьома групами показників: «Нормативне та організаційне забезпечення роботи телефонних «гарячих ліній», «Інформаційна відкритість та доступність органів виконавчої влади щодо роботи їх телефонних «гарячих ліній»», «Якість роботи телефонних «гарячих ліній».

Участь у рейтингу брали 30 контакт-центрів, серед яких перше місце посів Урядовий контактний центр.

Контакт-центр ДФС найвищі бали отримав у розділі «Якість роботи телефонних «гарячих ліній» за показниками:

«Чи допомогло вирішити підняту проблему звернення на телефонну «гарячу лінію»;

«Реакція оператора на озвучену проблему (що зроблено для її вирішення)»;

«Дотримання операторами телефонних «гарячих ліній» етичних норм при спілкуванні із особами, що звертаються».

Такої високої оцінки якості роботи Контакт-центру ДФС вдалося досягти завдяки значному професійному рівню та багаторічному досвіду роботи його фахівців, втіленню найкращих ідей з функціонування контакт-центрів інших країн та щоденним зусиллям, спрямованим на створення сервісу європейського рівня.

Зростання кількості звернень до Контакт-центру ДФС (1,2 млн. у 2015 р. проти 1,1 млн. у 2014 р.) свідчить про затребуваність інформаційно-довідкових послуг. На сьогодні показник кількості наданих Контакт-центром ДФС консультацій телефоном є найвищим серед аналогічних показників контакт-центрів органів виконавчої влади, що досліджувалися.

Контакт-центр ДФС і надалі покращуватиме свою роботу для задоволення законних прав та інтересів платників податків.

Довідково.

Протягом січня-березня 2016 року фахівцями Контакт-центру ДФС надано 369,5 тис. відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян. Більшість відповідей платники отримали телефоном – 357,0 тис., електронною поштою та факсом – 12,5 тисяч.

Найчастіше платники податків зверталися з питань податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, податку на прибуток підприємств та єдиного податку для фізичних осіб-підприємців.

 

В Електронному кабінеті платника зареєстровані користувачі з 50 країн світу

В електронному сервісі «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) зареєстровано 37 тис. користувачів з 50 країн світу. Вони здійснили 127,3 тис. сеансів.

Після надання можливості фізичним особам в «Електронному кабінеті платника» підготувати, заповнити та надіслати Декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді, кількість користувачів зазначеного сервісу збільшилась вдвічі.

Також повідомляємо, що для зручності користувачів за пропозиціями, наданими платниками в особистому кабінеті, режим «Стан розрахунків з бюджетом» доповнено такими можливостями:

- перегляд даних щодо розрахунків з бюджетом за останні 2 роки;

- застосування фільтру в розрізі контролюючих органів;

- вивантаження інформації у форматі XML-файлів.

ДФС дякує всім платникам, які взяли активну участь у тестуванні зазначеного сервісу та надали конструктивні пропозиції щодо його роботи та наповнення.

 

Нові можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника»

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що електронний сервіс Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) надає можливість фізичним особам – платникам податків підготувати, заповнити та надіслати податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб (далі – декларація) в електронному вигляді. Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС (http://sfs.gov.ua).

У відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) можна заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію, а у закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).

Нагадуємо, що безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД).

Детальну інформацію щодо режиму роботи пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна переглянути у розділі «Контакти» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД за посиланням:

http://acskidd.gov.ua/contacts

Також повідомляємо, що для зручності користувачів за пропозиціями, наданими платниками, в особистому кабінеті режим «Стан розрахунків з бюджетом» доповнено такими можливостями:

- перегляд даних щодо розрахунків з бюджетом за останні 2 роки;

- застосування фільтру в розрізі контролюючих органів;

- вивантаження інформації у форматі XML-файлів.

 

Актуально для платників акцизного податку!

Нікопольська ОДПІ інформує, що Державною фіскальною службою України у листі від 20.04.2016 №14178/7/99-99-19-03- 03-17 «Про порядок декларування податкових зобов’язань з акцизного податку за березень 2016 року» (далі – лист ДФС №14178) надані роз’яснення щодо порядку подання та заповнення декларації акцизного податку за березень 2016 року платниками, які реалізують пальне.

Підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями визначено, що платниками акцизного податку є особа, яка реалізує пальне. Перший звітний період для таких платників – березень 2016 року(граничний термін подання – 20.04.2016).

Лист №14178 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/67782.html

Також повідомляємо, що листи ДФС від 21.01.2016 №1903/7/99-99-19-03-03-17 «Про порядок декларування акцизного податку» та від 03.02.2016 №3495/7/99-99-19-03-03-17 «Щодо змін в адмініструванні акцизного податку» розміщені на офіційному веб-порталі ДФС за посиланнями:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66064.html

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66334.html

відповідно.

 

Оподаткування доходів у формі заробітної плати

Нікопольська ОДПІ інформує.

Відповідно до підпункту 164.2.1 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності (пункт 164.6 статті 164 Кодексу).

Нагадуємо, що з 01.01.2016 набрав чинності Закон України від 24.12.2015 №909-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909), яким внесено зміни, зокрема, до Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у частині скасування утримання єдиного внеску з найманих працівників.

Крім того, Законом №909 внесено зміни до Кодексу у частині встановлення єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 %, зокрема, для доходів у вигляді заробітної плати (пункт 167.1 статті 167 Кодексу).

Оскільки Законом №909 з 01.01.2016 скасовано утримання єдиного внеску з заробітної плати найманих працівників, то під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування податком на доходи фізичних осіб визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суми страхових внесків, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності, передбачених пунктом 164.6 статті 164 Кодексу, але без зменшення на суму єдиного внеску. При цьому, доходи у вигляді заробітної плати оподатковуються за ставкою 18%.

 

За яких умов у платника акцизного податку припиняється обов’язок з подачі декларацій?

Підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) встановлено, що платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

При цьому платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (пункт 49.2 статті 49 Кодексу).

Платники, визначені підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (пункт 49.21 статті 49 Кодексу).

Отже, якщо платник не є особою, яка реалізує пальне або здійснює діяльність, яка не ліцензується, тобто у нього відсутні діючі (у т.ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією та у звітному періоді у такого платника не виникли об’єкти оподаткування, або не з’явились показники, що підлягають декларуванню, то платник у такому звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію з акцизного податку.

 

У 2016 році набрали чинності зміни до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що 01.01.2016 набрав чинності Закон України від 24.12.2015 №905-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (далі – Закон №905) (опубліковано у газеті «Голос України» від 31.12.2015 №250).

Законом №905, зокрема, статтю 29 Закону України від 16.04.1991 №959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» щодо заходів у відповідь на дискримінаційні або недружні дії інших держав доповнено положенням наступного змісту:

«У разі якщо дискримінаційні та/або недружні дії щодо України застосовуються державою, визнаною Верховною Радою України державою – агресором та/або державою – окупантом, заходи у відповідь, визначені частиною третьою цієї статті, можуть застосовуватися за рішенням Кабінету Міністрів України.

Додатковими заходами, що можуть застосовуватися у відповідь, є:

заборона зовнішньоекономічних операцій або встановлення обмеження на їх здійснення;

скасування тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок Митного тарифу України шляхом зупинення звільнення від оподаткування ввізним митом, застосування пільгових чи повних ставок ввізного мита або скасування тарифних квот.

Кабінет Міністрів України приймає рішення про застосування заходів у відповідь на дії держави – агресора та/або держави-окупанта без дотримання вимог частин четвертої – дев’ятої цієї статті.

Рішення про застосування заходів у відповідь на дії держави – агресора та/або держави – окупанта має містити строк їх застосування, крім випадків застосування заходів, що призводять до припинення прав, та інших заходів, які за змістом не можуть застосовуватися тимчасово».

 

Податковий календар на останній тиждень квітня 2016 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що  28 квітня останній день сплати:

- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за березень 2016 року;

 29 квітня останній день

подання:

- звіту про контрольовані операції за 2015 рік, у якому відображають контрольовані операції, здійснені у період з 01.01.2015 по 31.12.2015;

 сплати:

- акцизного податку за березень 2016 року;

        - ПДВ за березень 2016 року платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;

- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за березень 2016 року;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за березень 2016 року;

- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами за березень 2016 року;

- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за березень 2016 року;

- плати за землю за березень 2016 року;

- єдиного податку платниками четвертої групи за І квартал 2016 року;

guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

26.04.2016 10:44