Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ
Місцеві бюджети щомісяця отримують додаткових 3 млрд. гривень
Протягом першого кварталу 2016 року до місцевих бюджетів надійшло 30,2 млрд. грн. податків та зборів. Органи місцевого самоврядування на розвиток своїх регіонів отримали на 9,2 млрд. грн., або на 43,6% більше, ніж протягом аналогічного періоду минулого року. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції, присвяченої підсумкам роботи Служби у першому кварталі поточного року.
«Місцеві бюджети кожного місяця отримують більше на 3 млрд. грн., ніж вони навіть очікували. Ми вже можемо сказати, що механізм децентралізації працює ефективно. Гадаю, що зараз треба зосереджувати увагу на тому, щоб ефективно витрачалися ці кошти з місцевих бюджетів», – наголосив Роман Насіров.
Найбільшу частку в місцевих бюджетах займають ПДФО та військовий збір, надходження яких склали 16,1 млрд. грн.
Місцевих податків та зборів сплачено 9 млрд. грн., що на 3,3 млрд. грн. більше першого кварталу минулого року. Зокрема, єдиного податку надійшло 3,6 млрд. грн., земельного податку та орендної плати – 5,1 млрд. грн., транспортного податку – 19 млн. гривень.

Надходження з ЄСВ та ПДФО свідчать про ефективність заходів з детінізації заробітних плат
До бюджету у І кварталі надійшло 30 млрд. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 0,7 млрд. грн. перевищує планові показники Міністерства фінансів України.
При зменшенні ставки майже вдвічі – з середньої 41% до 22%, фактичні надходження внеску зменшились лише на 25% порівняно з відповідним періодом 2015 року. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції 5 квітня 2016 року.
За його словами, непропорційне зменшення надходжень з ЄСВ відносно ставки свідчить про процеси детінізації оплати праці, що спостерігаються ще з січня поточного року.
До того ж, при збільшенні ставки податку на доходи фізичних осіб на 3% надходження цього податку в цілому склали 28,7 млрд. грн., що на 40% більше, ніж у І кварталі минулого року.
«Значне зменшення ставки ЄСВ сприяло тому, що компанії вже почали перші кроки зі збільшення заробітної плати та виводу її з тіні. Також наша системна робота щодо боротьби конвертаційними центрами дає позитивний ефект: компанії, які раніше незаконно переводили кошти у готівку, зараз просто технічно не можуть це робити і вимушені легально виплачувати заробітну плату та сплачувати податки», - зазначив Роман Насіров.
Крім того, за словами Голови ДФС, одним із факторів, який вплинув на легалізацію заробітної плати, стали заходи Національного банку України щодо обмеження сфери використання готівкових коштів та встановлення граничної суму розрахунків за участю фізичних осіб на рівні 50 тис. гривень замість 150 тис.

Роман Насіров: Ми продовжуємо практику перевиконання надходжень до бюджету – черговий рекорд у березні
У березні Державною фіскальною службою забезпечено до бюджету 60,3 млрд. грн. податків та зборів. Це – рекордна сума за всю історію Служби. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції 5 квітня поточного року.
За його словами, суттєве перевиконання відзначається як по податковому, так і по митному напрямах. Таких результатів вдалося досягти за рахунок заходів з детінізації економіки, ефективної боротьби з конвертаційними центрами та оптимізацією податків.
Загалом, за І квартал 2016 року зібрано 140,7 млрд. грн., що на 35,3 млрд. грн. перевищує суму збору відповідного періоду минулого року. Індикативні показники виконано на 13,8%, до загального фонду державного бюджету додатково надійшло 14,3 млрд. гривень.
Високих обсягів надходжень досягнуто з податку на додану вартість, середньомісячний збір якого протягом першого кварталу сягнув 11,9 млрд. грн. При цьому середньомісячні показники минулого року були на рівні 8,9 млрд. грн.
«У нас більше не існує проблеми з відшкодуванням ПДВ. Відшкодування податку відбувається в нормальному режимі, очікування в середньому становить 1,5 – 2 місяці: черга, перевірки, і платники отримують той ПДВ, який вони повинні отримати. Прозорі реєстри на сайті ДФС: черга, стан перевірки. Також прозорий реєстр по відшкодуванню після фактичної оплати на сайті Державного казначейства України», – наголосив Роман Насіров.
Станом на 1 квітня поточного року на рахунки платників грошовими коштами відшкодовано 22,2 млрд. грн. ПДВ, що майже вдвічі більше відповідного періоду минулого року.
Фіксують в ДФС і перевиконання надходжень з податку на прибуток. У березні платники сплатили 12,3 млрд. грн. цього податку, що на 1,1 млрд. грн. більше запланованого. Результатом такого зростання Голова ДФС вважає той факт, що за минулий рік багато державних підприємств показали прибуток і заплатили податок, який перевищує в деяких випадках в десятки разів те, що вони показували і платили в минулі роки.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування протягом січня-березня 2016 року надійшло 30 млрд. гривень. При зменшенні ставки майже вдвічі надходження внеску зменшились лише на 25% порівняно з відповідним періодом 2015 року.
На 1,4 млрд. грн., або на 13,7% зросли надходження акцизного податку. До бюджету з початку року сплачено 12 млрд. грн. На зростання надходжень цього податку вплинуло функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального, яка з березня працювала у тестовому режимі, а вже з квітня – у звичайному.
«Це не просто цифри, не просто показники. Це гроші, які кожного місяця йдуть до державного бюджету, до місцевих бюджетів. За ці кошти виплачуються зарплати, пенсії, відбувається фінансування нашої армії та всі інші платежі. Я хочу подякувати платникам які вибрали чесний шлях, європейський шлях, платникам, які перестали використовувати оптимізаційні схеми і майданчики, конвертаційні центри. У свою чергу ми завжди прагнемо допомогти сумлінним платникам податків, створити рівні умови для всіх, щоб ми дійсно змогли змінити нашу країну на краще», – підкреслив Роман Насіров.

Державною фіскальною службою Дніпропетровщини забезпечено більше 15 мільярдів гривень надходжень до бюджетів усіх рівнів
Державною фіскальною службою області за січень - березень 2016 року до бюджетів усіх рівнів (з урахуванням єдиного соціального внеску) забезпечено надходження 15 мільярдів 259,1 мільйонів гривень. До державного бюджету протягом січня - березня поточного року спрямовано 8 мільярдів 637,5 мільйонів гривень. Про це проінформував виконуючий обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.
До місцевих бюджетів надійшло 3 мільярди 461,5 мільйонів гривень, що на 675,9 мільйонів гривень або на 24,3 відсотки більше, ніж за аналогічний період 2015 року.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за протягом звітного періоду надійшло 3 мільярди 159,3 мільйонів гривень.

Порядок ліцензування підакцизних товарів. Продаж в роздріб і оптом алкогольних напоїв.
Днями, 30 березня в прес - центрі ІА «МОСТ - ДНЕПР» відбулася прес - конференція на тему «Порядок ліцензування підакцизних товарів. Продаж в роздріб і оптом алкогольних напоїв».
У прес - конференції прийняли участь начальник відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів оперативного управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Матвієць Олександр та головний державний ревізор - інспектор відділу ліцензування та контролю за обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ГУ ДФС у Дніпропетровській області Первой Андрій.
Фахівець ГУ ДФС у Дніпропетровській області Андрій Первой довів, що з початку року в Дніпропетровській області було вилучено фальсифікованого алкоголю на суму понад 300 тис грн. «Ліцензії суб’єктам господарювання на продаж алкоголю видаються за заявою, яка подаються в ГУ ДФС або територіальний підрозділ центру обслуговування платників. В заяві на отримання ліцензії повинно бути зазначено: наявність касового апарату, місце торгівлі і вид діяльності. Згідно з чинним законодавством, існує список місць, де заборонено продаж алкогольних і тютюнових виробів, зокрема: в приміщенні і на території навчальних закладів; у закладах охорони здоров'я, у приміщеннях торговельних організацій, які здійснюють торгівлю дитячими або спортивними товарами, тощо.
З початку року у Дніпропетровській області проведено понад 60 перевірок щодо продажу ліцензованого алкоголю, за результатами, яких до бюджету надійшло понад 300 млн. грн. штрафних санкцій.
«Підробка алкогольної продукції зустрічається, у разі коли суб’єкт господарювання офіційно не зареєстрований та не має ліцензії. Зазначена категорія продукції найчастіше реалізується за цінами нижче мінімальної роздрібної. З дешевою алкогольною продукцією найчастіше стикаємося в скляній тарі ємністю 0,5 л, на які наклеюються етикетки відомих торгових брендів», - повідомив О. Матвієць.

Новації в законодавстві з податку на прибуток
У Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області підведено підсумки декларування суб’єктами господарювання області прибутків, отриманих за 2015 рік. Про це на прес-конференції для ЗМІ у інформаційному агентстві «Мост-Днепр» повідомив заступник начальника управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Віталій Мироненко. Загалом підприємства Дніпропетровщини задекларували 188 мільярдів гривень загального прибутку.
"За підсумками 2015 року до органів ДФС області надійшло 23,5 тис. декларацій з податку на прибуток. Сума позитивних нарахувань склала 698 мільйонів гривень, що на 44 мільйона більше, ніж за попередній 2014 рік. На чверть, у порівнянні з минулим роком, зросли платежі податку на прибуток, які підприємства області сплатили у березні цього року. Загалом, до бюджету надійшло 395 мільйонів гривень податку на прибуток" - зазначив Віталій Мироненко.

Платники Нікопольської ОДПІ забезпечили до бюджетів усіх рівнів понад 282 мільйона гривень
Сплата податків до державного та зведеного бюджетів від представників бізнесу Нікопольського регіону за І квартал 2016 року склала 282,4 млн. гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року надходження зросли на 69,1 млн. гривень.
Начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун звернув увагу на тому, що ділова активність платників податків Нікопольської ОДПІ залишається на стабільному рівні.
До Державного бюджету України за січень-березень 2016 року надійшло 106,1 млн.грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року збір до Державного бюджету збільшився на 26,5 млн. грн., темп росту 133,3 відсотки.
Основними джерелами наповнення державного бюджету є:
• податок на доходи фізичних осіб –33,9 млн. грн. або 31,9 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету;
• податок на додану вартість –33,6 млн. грн. або 31,7 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету;
• рентна плата за користування надрами –15,9 млн .грн. або 15,0 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету;
• військовий збір – за звітний період надійшло 11,7 млн. грн. або 11,0 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету.
Місцевим бюджетам Нікопольського регіону перші три місяці року принесли понад 176,3 млн. грн. Це на 42,5 млн. грн. більше надходжень січня-березня 2015 року. Зростання доходів досягнуто за основними бюджетоутворюючими джерелами, зокрема,
• податок з доходів фізичних осіб –101,7 млн. грн. або 57,7 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів;
• плата за землю –40,3 млн. грн. або 22,8 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів;
• єдиний податок –14,1 млн. грн., або 10,4 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів.
За словами Володимира Джавуна, кошти, які надходять на рахунки місцевих громад, працюють на покращення соціальних умов. Досягти таких показників стало можливо тільки завдяки плідної співпраці податківців з сумлінними платниками.

Актуальні питання деклараційної кампанії у 2016 році при проведенні телефонного зв’язку «гаряча лінія»
Нещодавно з платниками податків і зборів спілкувався перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.
Пропонуємо вашій увазі відповіді на поширеніші запитання щодо декларування доходів громадян за 2015 р., які надходили від платників під час проведення заходу.
1.Запитання: Які терміни подачі декларації про майновий стан і доходи громадянами у 2016 році?
Відповідь: Платники податку, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, подають її до 1 травня 2016 року.
Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.
Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації платника податку.
2.Запитання: За якою формою необхідно подавати деклацію про майновий стан і доходи у 2016 році?
Відповідь: З 1 січня 2016 року запроваджено нову форму декларації про майновий стан і доходи ( Наказ Мінфіну України від 2 жовтня 2015 року № 859) та Інструкцію щодо її заповнення. У новій декларації об'єднано звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Зокрема, для спрощення та скорочення часу для заповнення декларації кількість додатків зменшено з 7 до 4.
3.Запитання Які громадяни мають право на податкову знижку?
Відповідь Податкову знижку можуть одержати громадяни, які минулого року мали такі витрати: сплачували кошти закладам освіти за навчання; користувалися іпотечним кредитом; робили пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; сплачували страхові суми (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення; витрачали кошти на оплату допоміжних репродуктивних технологій; сплачували державні послуги за усиновлення дитини, включаючи сплату державного мита; переобладнували транспортні засоби, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетеналу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива; сплачували видатки на будівництво (придбання) доступного житла.
4. 3.Запитання В який термін сплачується податке зобов’язання визначене в декларації про майновий стан і доходи
Сума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянином самостійно до 1 серпня 2016 року.

На допомогу армії платники Нікопольської ОДПІ спрямували 11,7 мільйонів гривень
За перший квартал 2016 року до державного бюджету платники Нікопольського регіону перерахували 11,7 мільйонів гривень військового збору, що майже на 650 тисяч гривень більше, ніж торік.
Сьогодні кожен з нас розуміє, що тільки конкретними діями можна принести користь своїй країні. Хтось воює на передовій, хтось сплачує податки. Усі разом ми допомагаємо своїй країні. Це і є громадянська відповідальність. Розуміючи, у яких складних умовах наші воїни відстоюють інтереси народу і держави, платники податків докладають максимум зусиль, щоб спрямувати належні кошти на зміцнення обороноздатності України, - наголошує перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.
Фахівці інспекції відзначають, що мешканці регіону відповідально ставляться до нарахування і сплати військового збору, оскільки кожна сплачена гривня – це особиста допомога кожного громадянина нашим героям, які захищають Батьківщину.

Сплата ЄСВ – це право на соціальний захист
За три місяці 2016 року платники Нікопольського регіону сплатили 90,6 млн. грн. єдиного соціального внеску. Тільки у березні 2016 року від страхувальників надійшло майже 31,1 млн. грн. ЄСВ.
Як відзначила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко, саме завдяки своєчасній сплаті єдиного внеску громадянам гарантується гідне пенсійне забезпечення, право на соціальний захист у разі нещасних випадків чи професійних захворювань, безробіття та інші виплати.
Вона підкреслила, що, не дивлячись на достатньо непрості сьогоднішні соціально-економічні умови, працедавці міста та району у своїй переважній більшості показали гідний рівень податкової культури. Також Юлія Пушко висловила сподівання, що цього року продовжиться позитивна тенденція з надходжень.

За три місяці в Нікопольському регіоні сплачено майже 870 тисяч гривень податку на нерухомість
Їх до місцевих бюджетів Нікопольського регіону сплатили, в основному, юридичні особи – власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Отримана сума на 245 тисяч гривень перевищує прогнозовану на січень-березень 2016 року цифру. Про це інформує начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко.
Нагадуємо, що відповідно до Закону України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни в оподаткуванні податком на майно.
Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, зросла на 1 % - до 3 % від розміру мінімальної заробітної плати. «Пільгові метри» не змінилися - 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для житлових будинків. Власники квартир понад 300 кв. м та будинків понад 500 кв. м - за кожен такий об’єкт необхідно сплачувати 25 тис. грн. податку на рік.

До уваги платників!
У зв`язку з модернізацією електронних сервісів на веб-порталі ДФС відтепер інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатись у режимі реального часу.
Електронні сервіси «Дані про взяття на облік платників», «Дані реєстру платників ПДВ», «Реєстр платників єдиного податку», «Реєстр страхувальників», «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО», «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального», «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами» розміщенні у режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» в меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС.

Про стан розрахунків з бюджетом
«Електронний кабінет платника податків» – це персональне автоматизоване робоче місце платника, за допомогою якого можна підготувати, заповнити та подати звітність в електронному вигляді та переглянути дані про стан розрахунків з бюджетом (картки особових рахунків) у режимі реального часу.
За допомогою цього сервісу, платник може подавати заяву щодо отримання довідки про відсутність заборгованості та отримувати її в електронному вигляді. Крім цього, можна заздалегідь визначити розмір пені, що буде нарахована після погашення суми боргу.
Для користування цим сервісом необхідно отримати електронний цифровий підпис.

Нові можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника»
У рамках кампанії декларування доходів громадян ДФС доопрацьовано електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) в частині надання можливості підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб (далі - Декларація) в електронному вигляді.
У відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) можна заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію, а у закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД).
Форма та інструкція щодо заповнення такої декларації, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».
Разом з тим повідомляємо, що на офіційному веб-порталі ДФС розміщено матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів в банері «Декларування доходів громадян» (http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016/).

На Дніпропетровщині ліквідовано конвертцентр, який завдав збитків бюджету на 18,1 млн. гривень
Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України викрито та припинено діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, що надавав послуги суб’єктам господарювання Київської, Кіровоградської, Запорізької та Дніпропетровської областей.
За час діяльності центру протягом 2015-2016 років через його розрахункові рахунки було проконвертовано понад 109 млн. грн.. від злочинної діяльності бюджет зазнав збитків на суму близько 18,1 млн. гривень.
На розрахункові рахунки фіктивних підприємств, що відкриті в філії банку, із залишком коштів у сумі 1,8 млн. гривень накладено арешт.
На підставі ухвал суду проведено обшуки в офісах та за місцями проживання фігурантів центру, де виявлено та вилучено 336 тис. гривень готівкою, 37 комп’ютерних системних блоків, 4 ноутбуки, 1 сервер і фінансово-господарську документацію, що свідчить про протиправну діяльність.

Директор дніпропетровського підприємства не сплатив до бюджету понад 9 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб
Фахівцями Головного управління ДФС у Дніпропетровській області в рамках кримінального провадження проведено перевірку ТОВ ВК «Е».
В ході дослідження матеріалів кримінального провадження встановлено, що з квітня по жовтень 2013 року директор ТОВ ВК «Е» через відділення одного з банків з розрахункового рахунку підприємства зняв готівкові кошти у сумі понад 54 млн. грн. з призначенням платежу: фінансова допомога та у сумі близько 220 тис. грн. з призначенням платежу: закупівля товару.
При цьому, на підприємстві відсутні документи бухгалтерського обліку щодо використання цих грошових коштів у господарській діяльності підприємства або їх повернення в касу чи на рахунки ТОВ ВК «Е».
Таким чином, керівник підприємства отримав від ТОВ ВК «Е» (податкового агента) інші доходи у сумі понад 54,22 млн. грн., які не були оподатковані податком на доходи фізичних осіб. Втрати бюджету з ПДФО склали 9,22 млн. грн.
Висновок залучений до матеріалів кримінального провадження, по якому продовжуються слідчі дії.

Податкова міліція Центрального офісу викрила ухилення від сплати 32,2 млн. грн. одним з підприємств роздрібної торгівлі
Працівниками податкової міліції Центрального офісу до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч.3 ст.212 КК України за фактом порушення податкового законодавства посадовими особами столичного підприємства, яке здійснює діяльність у сфері роздрібної торгівлі переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.
Встановлено, що зазначені особи у 2015 році, документально оформили неіснуючі фінансово-господарські операції із низкою підприємств, які мають ознаки фіктивності.
Зазначені дії дали злочинцям можливість ухилитись від сплати податків у сумі 32,2 млн. гривень.

Антикорупційний сервіс «Пульс»
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.
Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

Податкові новації у 2016 з податку на прибуток підприємств
Нікопольська ОДПІ інформує, що Законом України від 24.12.2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансова- ності бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у частині справляння податку на прибуток, зокрема:
- відмінено щомісячну авансову сплату податку на прибуток підприємств (зміни до пункту 57.1 статті 57 Кодексу), що сприяє зниженню податкового тиску на платників податку на прибуток;
- запроваджено щоквартальне декларування податку на прибуток.
Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком (пункт 137.4 статті 137 Кодексу).
Водночас пунктом 137.5 статті 137 Кодексу для окремих категорій платників податку встановлено річний податковий (звітний) період, а саме:
для платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
для виробників сільськогосподарської продукції;
для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень.

До уваги сільськогосподарських товаровиробників – платників ПДВ!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що роз’яснення стосовно особливостей визначення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – ПДВ) сільськогосподарським товаровиробником у разі експорту власно виробленої сільськогосподарської продукції надані Державною фіскальною службою України у листі від 24.03.2016 №9983/7/99-99-19-03-02-17 (далі – лист ДФС №9983).
Лист №9983 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/67345.html

Щодо звітування з ПДВ у разі відсутності господарської діяльності
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що пунктом 49.2 статті 49 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.
Водночас, відповідно до пункту 40.1 статті 40 Кодексу у разі, якщо іншими розділами цього Кодексу або законами з питань митної справи визначається спеціальний порядок адміністрування окремих податків, зборів, платежів, використовуються правила, визначені в іншому розділі або законі з питань митної справи.
Так, згідно з пунктом 200.4 статті 200 Кодексу при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 цього Кодексу, така сума:
а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість (далі – ПДВ), що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу) у частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу;
б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету;
в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.
Отже, якщо платником ПДВ господарська діяльність протягом звітного (податкового) періоду не проводилась, але такий платник податку має суми від’ємного значення попередніх періодів, що підлягають відображенню у податковій декларації з ПДВ (далі – декларація) звітного (податкового) періоду, то декларація за такий звітний (податковий) період подається.
У разі, якщо платником ПДВ господарська діяльність протягом звітного (податкового) періоду не проводилась та відсутні показники, які підлягають декларуванню (у тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів), то декларація за такий звітний (податковий) період не подається.

З 01.04.2016 затверджена нова форма податкової накладної
Нікопольська ОДПІ нагадує, що нова форма податкової накладної затверджена наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 (далі – Наказ №1307) (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267). Цим Наказом затверджено і Порядок її заповнення (далі – Порядок).
Як зазначено у пункті 4 Наказу 1307, він набирає чинності з 1 числа другого місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Офіційне опублікування наказу відбулося у лютому 2016 року («Офіційний вісник України» від 12.02.2016 №10).
Отже, податкова накладна повинна складатися за новою формою з 1 квітня 2016 року.
Пунктом 3 Порядку встановлено, що усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) за формою, чинною на день такої реєстрації.
Таким чином, усі податкові накладні, реєстрація яких здійснюється в ЄРПН після 01.04.2016, мають бути складені за новою формою. Це стосується і тих податкових накладних, у яких дата складання припадає на період до 1 квітня 2016 року.
Звертаємо увагу, що нові формати податкової накладної (J/F1201008) та розрахунку коригування (J/F1201208) розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України.

Право включення до податкового кредиту податкових накладних, складених з помилками
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визна- чено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) платником податку на додану вартість, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту.
Відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту.
Податкова накладна, що містить помилки у реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до податкового кредиту.
Нагадуємо, що відповідно до пункту 201.1 статті 201 Кодексу, обов’язковими реквізитами податкової накладної є:
а) порядковий номер податкової накладної;
б) дата виписування податкової накладної;
в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, – продавця товарів/послуг;
г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства – платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);
д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, – покупця (отримувача) товарів/послуг;
е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;
є) ціна постачання без урахування податку;
ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;
з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;
і) код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).

Шановні громадяни! Задекларуйте доходи, отримані у 2015 році від операцій з інвестиційними активами
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що до закінчення деклараційної кампанії – 2016 залишилось менше місяця.
Нагадуємо, що обов’язковому декларуванню підлягають доходи фізичних осіб – платників податків, отриманих від операцій з інвестиційними активами.
До інвестиційних прибутків належать доходи, отримані громадянами від проведення операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери формах.
Розмір таких інвестиційних прибутків визначається відповідно до пункту 170.2 статті 170 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Загальна сума інвестиційних прибутків, отриманих громадянами у 2015 році, зазначається у рядку 10.4 податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.
У разі отримання таких прибутків:
- разом з декларацією заповнюється та подається додаток Ф2 до декларації;
- у графі 3 рядка 10.4 декларації вказується значення графи 6 рядка 4.1 додатка Ф2 до декларації;
- у графах 6 та 7 рядка 10.4 декларації вказується значення рядків 5.2 та 6.2 додатка Ф2 до декларації.
Розрахунок інвестиційного прибутку, що є об’єктом оподаткування, розраховується громадянином самостійно у додатку Ф2 до декларації (графа 6).
Види інвестиційних активів зазначаються відповідно до операцій з інвестиційними активами. Кожному виду таких активів призначається окремий номер, який і зазначається у додатку Ф2, а саме:
1 – корпоративні права (інші ніж цінні папери);
2 – цінні папери чи деривативи, що перебувають в обігу на фондовій біржі;
3 – цінні папери чи деривативи, що перебувають в обігу не на фондовій біржі.
Звертаємо увагу, що сума отриманого у 2015 році інвестиційного прибутку оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 20%, як «пасивний» дохід, та військовим збором за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування.

Спосіб надання декларації – за вибором громадянина!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що деклараційна кампанія – 2016 стосовно декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році, триває до 1 травня 2016 року.
Подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) передбачено Конституцією України та Податковим кодексом України.
Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів на вибір платника податку:
1) особисто платником податку або уповноваженою на це особою;
2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

У декларації за 2015 рік громадяни визначають також суму військового збору
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що при декларуванні доходів за 2015 рік платник податку – фізична особа у декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) повинен визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО, так і з військового збору.
З цією метою з 01.01.2016 введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, в якій платники зобов’язані розраховувати та зазначати до сплати, як суми ПДФО, так і суми військового збору. Ставка військового збору складає 1,5% об’єкта оподаткування.
Сума військового збору, що підлягає сплаті громадянином самостійно до бюджету за результатами звітного 2015 року, зазначається у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума ПДФО – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.
Нагадуємо, що відповідно до пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) декларація фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб за 2015 рік подається до 01.05.2016.
Звертаємо увагу, що пунктом 49.20 статті 49 Кодексу визначено, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначених у поданій декларації за 2015 рік, громадяни зобов’язані самостійно сплатити до 1 серпня поточного року, тобто 29.07.2016.

До уваги фізичних осіб – платників податків: особливості оподаткування військовим збором!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що громадяни – платники податків під час декларування доходів за 2015 рік у декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) розраховують суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору.
При цьому, слід враховувати, що відповідно до підпункту 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з нормами Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах: 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу.
Таким чином, військовим збором оподатковуються:
- доходи у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику та на боргові зобов’язання Національного банку України тощо (підпункт 165.1.2.Кодексу);
- дивіденди у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою – резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів (підпункт 165.1.18 Кодексу);
- сума доходу за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні, залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю, та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України (підпункт 165.1.25 Кодексу);
- інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов’язаннями Національного банку України та казначейськими зобов’язаннями України, емітованими центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти (підпункт 165.1.52 Кодексу).

Ставки єдиного внеску у 2016 році
Нікопольська ОДПІ нагадує, що ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) визначені статтею 8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з внесеними змінами та доповненнями (далі – Закон №2464), а саме:
- для підприємств, фізичних осіб – підприємців, самозайнятих осіб на доходи найманих працівників – 22% до бази нарахування єдиного внеску, визначеної статтею 7 Закону №2464;
- для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди – 8,41% бази нарахування єдиного внеску, визначеної пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону №2464, для працюючих інвалідів;
- для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариств УТОГ і УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менше 50% загальної кількості працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25% суми витрат на оплату праці – 5,3% бази нарахування єдиного внеску, визначеної пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону №2464;
- для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25% суми витрат на оплату праці – 5,5% бази нарахування єдиного внеску, визначеної пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону №2464, для працюючих інвалідів.

Наближається термін сплати авансових платежів з ПДФО підприємцями на загальній системі оподаткування за 1-й квартал 2016 року
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до підпункту 177.5.1 пункту 177.5 статті 177 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями, починаючи з 2016 року авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) фізичними особами підприємцями на загальній системі оподаткування розраховуються самостійно згідно з фактичними даними розміру чистого доходу, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу.
Такі авансові платежі сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).
Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.
Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.
Таким чином, для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, граничний термін сплати авансового внеску з ПДФО за 1-й квартал поточного року 19.04.2016.

Затверджено акт інвентаризації пального
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 05.04.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 25.02.2016 №219 «Про затвердження форми Акта інвентаризації обсягів залишку пального та Порядку його заповнення та подання», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 12.03.2016 за №377/28507 (далі – Наказ №219).
Наказ №219 опубліковано в офіційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 05.04.2016 №25.
Відповідно до пункту 9 підрозділу 5 «Особливості застосування ставок акцизного податку та екологічного податку» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) Наказом №219 затверджена форма Акту інвентаризації обсягів залишку пального і Порядок заповнення та подання Акта інвентаризації обсягів залишку пального.
Зазначені у такому акті інвентаризації обсяги залишку пального контролюючий орган враховує у формулі, визначеній пунктом 232.3 статті 232 Кодексу, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування у системі електронного адміністрування реалізації пального (пункт 9 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу).
Пунктом 9 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу визначено, що дані акта проведення інвентаризації обсягів залишку пального можуть бути перевірені контролюючим органом у встановленому порядку протягом шести календарних місяців із дня його подання.
При встановленні за результатами перевірки невідповідності обсягів пального, зазначених у акті інвентаризації, фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства контролюючий орган здійснює відповідні коригування в Єдиному реєстрі електронних акцизних накладних на підставі даних акта перевірки.

Порядок складання звіту про контрольовані операції
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що 04.03.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 18.01.2016 №8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.02.2016 за №187/28317 (далі – Наказ № 8), яким затверджені нова форма Звіту про контрольовані операції та Порядок складання Звіту про контрольовані операції.
З метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств та забезпечення податкового контролю з питання трансфертного ціноутворення Державною фіскальною службою України у листі від 15.03.2016 №8890/7/99-99-19-02-02-17 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції» (далі – лист ДФС №8890) надані роз’яснення стосовно порядку звітування платників про контрольовані операції за новою формою.
Лист №8890 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/67313.html

Актуально для учасників ринку РРО!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №149 «Про вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для окремих сфер застосування» (далі – Постанова №149) затверджено:
- Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій, що застосовуються під час здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;
- Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій, що застосовуються під час здійснення операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС).
Реалізація Постанови №149 сприятиме підвищенню ефективності контролю за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти та готівковими розрахунками через платіжні термінали, забезпечить нормативно-правове регулювання застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) у вказаних сферах, створить єдині підстави для розробки і впровадження нових сучасних моделей РРО, включення їх до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та комп’ютерних систем, а також для доопрацювання існуючих моделей РРО.
Постанова прийнята для реалізації норм Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», який передбачає обов’язкове застосування РРО під час здійснення операцій, зокрема:
- з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються не у касах уповноважених банків;
- комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС, крім тих, що дають змогу здійснювати виключно операції з отримання коштів.
Зважаючи на вищевикладене, ДФС України звернулася на головній сторінці офіційного веб-порталу (http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/241803.html) до усіх учасників ринку РРО з проханням для здійснення валютно-обмінних операцій та операцій з приймання та переказу готівкових коштів через ПТКС вжити заходів щодо неухильного виконання вимог законодавства:
- виробників касової техніки прискорити розробку, впровадження та надання заявок на включення у Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій реєстраторів, призначених для застосування при здійсненні операцій з приймання та переказу готівкових коштів через ПТКС та операцій з купівлі-продажу іноземної валюти. Для цього провести необхідні випробовування таких реєстраторів та подати заявки на включення до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.
- звернула увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з приймання готівкових коштів для подальшого їх переказу через ПТКС та суб’єктів господарювання, що здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти на необхідність налагодження роботи з виробниками касової техніки по впровадженню РРО, які відповідають вимогам щодо реалізації фіскальних функцій, затвердженим Постановою №149.

Податковий календар на квітень 2016 року
Нікопольська ОДПІ нагадує, що 15 квітня останній день подання:
- звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за березень 2016 року (форма №ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку;
- довідки про використані розрахункові книжки за березень 2016 року.
Порядок надання контролюючими органами податкових консультацій
Нікопольська ОДПІ нагадує, що відповідно до пункту 52.1 статті 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.
Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).
Згідно з пунктом 52.4 статті 52 Кодексу консультації, крім узагальнюючих, надаються:
- в усній формі – контролюючими органами;
- у письмовій або електронній формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, та підлягають обов’язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.
Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (пункт 52.5 статті 52 Кодекс).
Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню, у тому числі на офіційному веб-сайті цього органу, протягом 5 календарних днів (пункт 52.6 статті 52 Кодексу).

До уваги користувачів РРО!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що наказом ДФС України від 01.04.2016 №271 оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.
З наказом та Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій можна ознайомитися на сайті sfs.gov.ua.

Об’єкт оподаткування транспортним податком
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.
Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою КМУ, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті.
КМУ постановою від 18.02.16 № 66 затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів.
Середньоринкова вартість легкових автомобілів розміщується на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку.
Постанова КМУ № 66 набрала чинності 19 лютого 2016 року.
Зазначена норма передбачена п.п. 267.2.1, 267.3.1 ст. 267 Податкового кодексу України.
Сектор організації роботи

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

11.04.2016 10:15