Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ
Роман Насіров зустрівся з представниками Китайської Торгової Асоціації

Про запровадження співробітництва між ДФС та представниками китайського бізнесу, що сприятиме створенню належних умов для взаємовигідних інвестицій в українську економіку, йшлося під час зустрічі Голови ДФС Романа Насірова з представниками Китайської Торгової Асоціації.

«Для України Китай є великим торговим партнером, тому це співробітництво й надалі буде посилюватися. Зокрема, це пов’язано також з відкриттям «Нового шовкового шляху», яким здійснюватимуться поставки товарів з Китаю через Україну в Європу», - повідомив Роман Насіров.

За його словами, у цьому напрямі вже відпрацьовані найбільш оптимальні маршрути. Сьогодні спільно з європейськими країнами-сусідами Україна працює над створенням швидкого «зеленого коридору» для товарів, які рухатимуться транзитом по цьому шляху.

«Ми готуємось до цього зараз, розуміючи, що вантажопотік потенційно буде збільшуватись. Зокрема, навіть передбачаємо значну розбудову інфраструктури пунктів пропуску, які будуть функціонально оптимальними для такого транзиту товарів», - підкреслив Голова ДФС.

Представники Китайської Торгової Асоціації повідомили про наміри посилити співробітництво з ДФС, оскільки планують активізувати бізнес-контакти в Україні, а також відмітили ділові робочі відносини, які вже склалися.

Роман Насіров запевнив учасників зустрічі у підтримці конструктивного діалогу зі сторони ДФС та забезпеченні захисту законних інтересів всіх компаній, які працюють або планують працювати в Україні.

Роман Насіров взяв участь у засіданні Громадської Ради

Результатам діяльності ДФС та Громадської ради у 2015 році та планам роботи на 2016 рік було присвячено засідання Громадської Ради за участі Голови ДФС Романа Насірова 17 березня 2016 року.

«Ми намагаємось звітувати перед громадськістю не формально раз в рік, а робити це постійно. Кожного місяця ми інформуємо громадськість і платників податків про стан справ у службі, конкретні результати роботи щодо фактичних надходжень податків і зборів, проблемних питань, які ще залишаються, перспектив та завдань, над якими ми працюємо, напрямів реформування служби», - наголосив Роман Насіров.

Голова ДФС підкреслив значний внесок Громадської ради у процес удосконалення податкового законодавства, послідовну та конструктивну роботу з доопрацювання його норм для забезпечення рівних умов для платників податків та балансу інтересів бізнесу і держави.

За його словами, цього року також необхідно ухвалити низку змін до Податкового кодексу, які дозволять уникнути двозначного трактування окремих норм. Для ефективного впровадження новацій такі зміни повинні бути ухвалені до 1 червня, що дасть змогу як ДФС, так і бізнесу адаптуватися до нових умов роботи.

Під час засідання Громадської ради також був обговорений план заходів з реалізації Антикорупційної програми Державної фіскальної служби та можлива участь у цих заходах представників громадськості.

Роман Насіров надав відповіді на низку питань, порушених членами Громадської ради. У ході зустрічі було досягнуто домовленостей щодо подальшої співпраці з громадськістю, зокрема проведення низки зустрічей стосовно податкової реформи та покращення адміністрування податків та зборів.

За два місяці поточного року майже 5 тисяч громадян Дніпропетровщини надали декларацію про майновий стан і доходи

В рамках деклараційної кампанії, що розпочалася 1 січня та триватиме до 1 травня поточного року, про свої статки, отримані у 2015 році, на Дніпропетровщині прозвітували 4949 громадян. Загальна сума задекларованого ними доходу становить 272,5 млн. грн.

Впродовж січня – лютого поточного року громадяни Дніпропетровського регіону задекларували податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб в сумі 8,7 млн. грн., що на 1,5 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період 2015 року, сума військового збору до сплати складає 2,0 млн. грн.

Найбільші доходи у минулому році отримали 1124 мешканців Дніпропетровщини у вигляді спадщини – 133,0 млн. грн. Ще 148 громадян задекларували дохід від продажу (обміну) рухомого або нерухомого майна – 12,9 млн. грн.; 6 громадян задекларували іноземні доходи, загальна сума отриманого ними доходу складає 591,5 тис. грн.

Дохід понад 1 млн. грн. задекларували 16 громадян. Загальна сума отриманого ними доходу – 27,9 млн. грн.

Окрім того, 1070 декларантів звернулися до фіскальних органів Дніпропетровської області за податковою знижкою. Відтак, з казни громадянам області буде повернуто 1,5 млн. грн.

«Результати першої половини деклараційної кампанії свідчать про зростання рівня громадянської свідомості до добровільного процесу декларувати доходи. Саме така активність і є показником справжньої економічної зрілості суспільства», – зазначив в.о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.

До місцевої казни Нікопольського регіону надійшло понад 110 мільйонів гривень

За січень - лютий поточного року платники Нікопольського регіону спрямували 110,1 млн. грн., що на 21,5 млн. грн. більше, ніж торік. Про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

Основними джерелами наповнення місцевого бюджету є:

податок на доходи фізичних осіб – за два місяці 2016 року надходження склали майже 66 млн. грн. або 60 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів;

плата за землю – за два місяці 2016 року надходження склали 17,3 млн. грн. або 15,7 відс. від загальної

суми надходжень до місцевих бюджетів.

єдиний податок – за два місяці 2016 року надійшло 11,4 млн. грн., або 10,4 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів.

Як відмічає Володимир Джавун, наразі органи Державної фіскальної служби України та бізнес є стратегічними партнерами, які працюють для спільної мети – розвитку підприємництва в країні та, відповідно, підтримання стабільної економічної ситуації в державі в цілому.

За 2 місяця платники Нікопольського регіону перерахували до бюджету 7,7 млн. гривень військового збору

Державний бюджет від Нікопольського регіону отримав 7,7 млн.грн. військового збору. Про це повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський. Він зазначив, що сплата військового збору спрямована на потреби армії, цей обов’язковий збір запроваджено за ставкою 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. Крім того, оподаткуванню підлягають всі доходи з яких утримують податок на доходи фізичних осіб.

Держслужбовцям про декларування доходів

З метою надання допомоги посадовим особам Нікопольського міськрайонного суду, Нікопольського та Оржонікідзевського підрозділів поліції, Нікопольського міськвиконкому та ін. з 10 по 18 березня 2016 року начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко та фахівці управління Тетяна Піпіч та Олена Вавілова провели навчання на тему «Фінансовий контроль. Порядок заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2015 році».

Доведено вимоги статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», якою визначено, що суб’єкти декларування зобов’язані щорічно до 01 квітня подати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік за встановленою формою.

Особливу увагу акцентовано на відповідальності, яка наступає за порушення зазначеної статті, а саме відповідно до статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить від 850 до 1700 гривень.

Крім того, наголошено на тому, що особи, які протягом 2015 року будь-яким чином припинили діяльність в органах виконавчої або судової влади, не звільняються від обов’язку подати протягом 2016 року декларацію.

Щодо окремих питань порядку заповнення декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік вказано, що кошти на придбання у власність/оренду рухомого чи нерухомого майна, придбання цінних паперів та інших активів, утримання майна вказуються лише тоді, якщо разові суми витрат по кожній з цих позицій у звітному році дорівнюють або перевищують 80 тисяч гривень.

Стабільне наповнення бюджету від платників ПДВ Нікопольського регіону

Як повідомила начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Нікопольської ОДПІ Наталія Продан за січень – лютий 2016 року від платників Нікопольського регіону в державний бюджет надійшло 21,6 млн. грн. або 31,1 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету податку на додану вартість. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 14,0 млн. грн., темп росту 285,5 відсотків.

Нагадуємо Вам, що особливості заповнення податкової декларації з ПДВ викладено у Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року №21 „Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість”.

Крім того, Наталія Продан повідомила, що сплата податкових зобов’язань з ПДВ за лютий 2016 року триває до 30 березня 2016 року.

Запровадження в Україні інституту уповноважених економічних операторів – ще один крок у європейському напрямі

Фахівці Головного управління ДФС у Дніпропетровській області і Дніпропетровської митниці ДФС, разом з експертами Дніпропетровщини прийняли участь в експертній зустрічі на тему: «Обговорення з регіонами законопроекту про запровадження в Україні уповноважених економічних операторів», що проводився в режимі відео-конференції у Дніпропетровському регіональному інституті державного управління при Президентові України.

Згідно розробленому законопроекту, підприємства України матимуть можливість отримати сертифікат уповноваженого економічного оператора, який значно спростить оформлення і переміщення вантажів через кордон України і країн світу. Статус уповноваженого економічного оператора надасть змогу фахівцям виконувати деякі функції, які на сьогодні покладені на митні органи ДФС та значно заощадить час на проходження товарів через митні органи. Сертифікат уповноваженого оператора митними органами видається на безстроковій основі.

За словами розробників, законопроект повністю відповідає європейському законодавству, а підприємства, які претендують на отримання сертифікату уповноваженого економічного оператора, відповідають європейським критеріям ведення бізнесу.

З початку 2016 року 95 громадян Дніпропетровської області скористалися сервісом ДФС України «Пульс»

Протягом січня – лютого поточного року на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» надійшло 95 звернень від мешканців Дніпропетровського регіону, що на 8 звернень менше, ніж за два перших місяців 2015 року.

Всі звернення оперативно розглянуті у встановлений термін та вирішені по суті.

Найактуальніша тема, яка хвилювала платників області - звітність та реєстрація накладних. З цього приводу на сервіс ДФС України „Пульс” надійшло 46 звернень, або 48,4% від загальної кількості звернень по Дніпропетровській області.

Крім того, дзвінки на сервіс «Пульс» лунали з приводу роботи системи електронного адміністрування ПДВ (21 звернення), організації роботи територіальних органів ГУ ДФС області (18 звернень) тощо.

Нагадаємо, номер телефону антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

У січні – лютому 2016 року на «Пульс» надійшло 1 920 звернень

Протягом січня – лютого поточного року на антикорупційний сервіс «Пульс» Державної фіскальної служби звернулися 1 920 заявників.

Більшість звернень стосувалась податкової тематики. У січні – лютому 2016 року з цього приводу на «Пульс» зателефонував 1 731 заявник, у той час як митної справи стосувалось 189 звернень.

Основними темами звернень були проблеми, які виникають при подачі звітності та реєстрації податкових накладних – 943 звернення, або 49,1 відс.

Також заявників цікавила організація роботи ДФС та її територіальних органів – 458 звернень, або 23,9 відс., та система електронного адміністрування ПДВ – 179 звернень, або 9,3 відс.

Затримка митного оформлення товарів та черги на митних постах і пунктах не менш актуальні проблеми. Цих питань стосувалось 119 (6,2 відс.) та 18 (0,9 відс.) дзвінків відповідно. Корупційних дій стосувалось 39 звернень, або 2 відс. З приводу перевірок суб`єктів господарювання звернувся 41 платник, або 2,1 відс. Також 43 та 35 звернень стосувались роботи ЦОП та реєстрації платником ПДВ відповідно.

Станом на 1 березня 1 584 звернення були опрацьовані (з них 807 звернень, які надійшли у звітному періоді), а заявники сповіщені про результати розгляду.

Нагадаємо, що інтерактивний сервіс «Пульс» приймає звернення платників податків з податкових та митних питань. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС, оперативно та в повному обсязі вирішити суперечливі питання, які виникають у сфері адміністрування податків та у митній сфері можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Електронний сервіс ДФС України надає можливість громадянам дізнатись про свої доходи у режимі онлайн

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України (далі – ДФС України) «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису» (далі – сервіс) фізична особа – платник податків може отримати в електронному вигляді відомості про себе з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) щодо сум отриманих доходів та утриманих податків.

Зазначена електронна послуга функціонує у штатному режимі з 01.09.2015.

Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по кварталам), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Для отримання цих відомостей про себе з ДРФО фізична особа – платник податків формує запит в електронному вигляді, підписує сформований запит електронним цифровим підписом та відправляє на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».

Цей запит формується за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС»» (далі – ПЗ), яке розміщене на офіційному веб-порталі ДФС України («Головна сторінка» – «Фізичним особам» – «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді») за посиланням: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/.

За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, що містить відомості про суми доходів.

Звертаємо увагу, що фізична особа – платник податків відповідно до норм Закону України «Про захист персональних даних» може сформувати запит на отримання інформації виключно про себе, інформація щодо третіх осіб у відповідь на такий запит не надається.

Детальну інформацію щодо цього електронного сервісу, порядку формування запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, інструкцію щодо користування ПЗ, електронні форми запиту та відповіді на запит про доходи розміщено на офіційному порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/

Нові можливості при декларуванні доходів громадян

В рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців ДФС доопрацювала оновлений сервіс «Електронний кабінет платника» в частині отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (далі – відомості про доходи).

Сервіс доопрацьовано з використанням сучасних Web-технологій з метою забезпечення зручності платників, які бажають отримати відомості про доходи в електронному вигляді.

Нагадуємо, що з 01.09.2015 у штатному режимі працює електронний сервіс щодо отримання відомостей про доходи засобами спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД). Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами – платниками податків для отримання інформації про себе.

Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи засобами «Електронного кабінету платника» можна на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді http://sfs.gov.ua./fizichnim-osobam/vidomosti-doxid. Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Також повідомляємо, що засобами електронного сервісу «Електронний кабінет платника» найближчим часом буде надана можливість підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб.

Понад 1 млн. грн. задекларували 903 громадянина

За оперативними даними ДФС (станом на 11.03.2016) доходи у сумі, що перевищує 1 млн. грн., у 2015 році отримали 903 громадянина. Загальна сума задекларованого ними доходу становить 4,6 млрд. грн.

Сума податку на доходи фізичних осіб, яку «мільйонери» самостійно визначили до сплати до бюджету – 84,2 млн. грн., військового збору – 9,8 млн. грн.

Загалом громадянами подано майже 105 тис. декларацій про майновий стан і доходи. Найактивніше декларували свої статки жителі Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської та Полтавської областей.

Загальна сума задекларованого громадянами доходу становить 8,2 млрд. грн. Це на 1,1 млрд. грн., або на 15%. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Сума податку на доходи фізичних осіб, визначених громадянами до сплати самостійно у 2016 році, становить 233,7 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року вона збільшилась на 81,8 млн. грн., або на 54%. Найбільші суми до сплати задекларовано у м. Києві, Харківській та Дніпропетровській областях.

Також, за даними декларацій, громадянами задекларовано до сплати 43,3 млн. грн. військового збору.

З початку деклараційної кампанії майже 26 тис. осіб скористалися правом на отримання податкової знижки. Задекларована сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню – 38,3 млн. грн., що на 3,1 млн. грн. менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Держава зробила крок на зустріч бізнесу, бізнес виведе заробітну плату з тіні та легалізує робочі місця

Нікопольська ОДПІ звертає увагу юридичних та фізичних осіб - підприємців!

З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року №909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909), яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

Безумовним позитивом в податкових змінах є запровадження єдиної ставки (22 відсотка) нарахування єдиного соціального внеску.

Зменшення ставки єдиного внеску, це по перше зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, що дозволяє суб’єктам господарювання збільшувати інвестиції у виробництво, підвищувати заробітну плату (посилювати мотивацію праці і підвищувати купівельну спроможність населення).

А в сукупності це призведе до підвищення ефективності виробництва, збільшення доходів підприємств, зростанню товарообігу, а отже і до збільшення надходжень податків та зборів до бюджету.

Проте головною метою прийняття закону є виведення заробітної плати з тіні, легалізації робочих місць. Зі зниженням податкового навантаження немає сенсу використовувати незаконні ризиковані механізми та схеми

ухилення від сплати податків та зборів. Таким чином, знижуючи ставку єдиного внеску Держава зробила відповідальний крок назустріч бізнесу.

Незважаючи на складну соціально-економічну ситуацію в країні та розраховуючи на відповідальність платників податків перед Державою ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертається до керівників підприємств вийти з тіні, підняти рівень заробітної плати та легалізувати робочі місця згідно з вимогами діючого законодавства.

Цим кроком ви подбаєте про добробут своїх працівників, про їх соціальний захист, гідне пенсійне забезпечення у майбутньому.

Дніпропетровщина - наш спільний дім, а щоб у рідному домі було затишно та комфортно жити слід працювати, отримувати за свій труд гідну заробітну плату та виконувати свій Конституційний обов’язок перед Державою в частині своєчасної сплати податків та зборів.

У Дніпропетровській області вилучено документи та комп`ютерну техніку в рамках розслідування справи про ухилення від сплати податків

Співробітниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України на підставі ухвали суду проведено 3 обшуки в офісних приміщеннях та за місцем проживання фігуранта провадження.

За результатами обшуків виявлено та вилучено 214 тис. гривень готівкою, 3 одиниці комп’ютерної техніки, 2 мобільні телефони та магнітні носії інформації, які свідчать про незаконну діяльність.

Триває слідство.

На 6 відсотків збільшилася кількість митних декларацій, оформлених митниками Дніпропетровщини

За січень – лютий 2016 року майже на 6 відсотків збільшилася кількість митних декларацій, оформлених Дніпропетровською митницею ДФС у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Так, за перші два місяці поточного року митниками області оформлено 20 тисяч 102 митні декларації, серед яких 9 тисяч 104 – на експорт і 8 тисяч 820 – на імпорт товарів.

На сьогодні у Дніпропетровській області зареєстровано 6 тисяч 23 суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності, що на 7,33 відсотки більше, ніж було зареєстровано в аналогічному періоді минулого року.

Основними імпортерами Дніпропетровщини є: Росія, доля якої в імпорті складає 20,8%, Китай – 10,3%, Німеччина – 10,2%, Польща – 7,6%, Туреччина – 7,2%, Казахстан – 5,7%. Основними експортерами продукції підприємств області – Китай, з долею загального експорту у 17,3%, Росія – 16,1%, Польща – 11,9%, Туреччина – 6,3%, Чехія – 4,4%, Німеччина – 4,3%.

У Дніпропетровській області вилучені документи та носії інформації, які свідчать про фіктивне підприємництво та ухилення від сплати податків

Співробітниками податкової міліції Дніпропетровської області в м. Дніпропетровську та смт. Кіровське в рамках розслідування кримінального провадження за ст.205, ст.27 та ст.212 КК України на підставі ухвали суду проведено 10 обшуків в офісних та складських приміщеннях і за місцями проживання фігурантів провадження.

За результатами обшуків виявлено, вилучено та приєднано до матеріалів провадження 593,3 тис. грн., 144,2 тис. доларів США та 11,4 тис. Євро готівкою, 18 печаток підприємств, 8 одиниць комп’ютерної техніки, 11 мобільних телефонів та документи, які свідчать про протиправну діяльність.

Триває слідство.

Податковою міліцією у Дніпропетровській області вилучено 17 тис. пачок цигарок та 14,2 тис. пляшок алкоголю без акцизних марок

Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України на підставі ухвали суду проведено 8 обшуків в офісних та складських приміщеннях у містах Дніпропетровську та Кривому Розі.

Під час обшуків виявлено та вилучено 17 тис. пачок цигарок, 14,2 тис. пляшок лікеро-горілчаних виробів в асортименті, не маркованих марками акцизного податку, 3 системні блоки, 4 сервери, комп’ютерну техніку, 7 магнітних носіїв інформації, 4,7 тис. грн. готівкових коштів документацію та чорнові записи.

Слідчі дії тривають.

Оподаткування виграшів та призів у 2016 році

Нікопольська ОДПІ звертає увагу, що відповідно до підпункту 164.2.8 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, пасивні доходи (крім зазначених у підпункті 165.1.41 пункту 165.1 статті 165 Кодексу), доходи у вигляді виграшів, призів.

Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інших розіграшах, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату) (підпункт 170.6.1 пункту 170.6 статті 170 Кодексу).

Згідно з підпунктом 170.6.2 пункту 170.6 статті 170 Кодексу податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені Кодексом для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Кодексу, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Отже, для доходів у вигляді виграшів, призів, починаючи з 01.01.2016, встановлена єдина ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.

Громадяни зобов’язані задекларувати наступні доходи, отримані у 2015 році

Нікопольська ОДПІ нагадує, що кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2015 року, триває до 01.05.2016.

Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – декларація) подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743 (далі – наказ №859).

Декларацію зобов’язані подати громадяни, якщо протягом звітного 2015 року вони отримували:

- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

- доходи, які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) фізичній особі – платнику податку двома або більше податковими агентами у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у в’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році – 1 218 грн. х 120 = 146 160 грн.);

- іноземні доходи;

- доходи, отримані орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання;

- доходи, отримані орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання;

- доходи у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягають оподаткуванню (крім спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини;

- дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди від особи, яка не є податковим агентом (крім окремих випадків, установлених підпунктом 164.2.14 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України).

Бланк декларації з додатками до неї розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua/) у розділі «Декларування громадян» за посиланням: http://sfs.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan

Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджену Наказом №859, розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України на спеціальному банері «Декларуємо по-новому! 2016» у розділі «Нормативно – правова база» за посиланням: http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016/normativno-pravova-baza/65107.html

Як задекларувати доходи: ставки податку на доходи фізичних осіб

Нікопольська ОДПІ нагадує, що до 1 травня 2016 року триває кампанія декларування доходів громадян, яка розпочалася з початку 2016 року.

До доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків у 2015 році, застосовуються наступні ставки податку на доходи фізичних осіб:

- 15% відсотків бази оподаткування – щодо доходів (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.6 статті 167 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)), які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного 2015 року (пункт 167.1 статті 167 Кодексу);

- 20% відсотків, – якщо база оподаткування у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення. (пункт 167.1 статті 167 Кодексу);

- подвійна ставка податку (30%) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів (пункт 167.3 статті 167 Кодексу);

- 20% – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 пункту 167.5 статті 167 Кодексу).

Перелік пасивних доходів визначено підпунктом 167.5.3 пункту 167.5 статті 167 Кодексу, до яких, зокрема, відноситься інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;

- 5% та 0% бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу, зокрема, при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

При декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2015, становить 1218 гривень.

Що необхідно знати при поданні декларації про майновий стан і доходи фізичною особою

Нікопольська ОДПІ повідомляє, якщо фізична особа протягом звітного податкового року отримувала лише доходи у вигляді процентів на вкладний (депозитний) рахунок, які нараховувалися податковими агентами, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації оскільки вказані доходи оподатковуються податковими агентами під час їх нарахування.

Податковий агент платника податку у строк для місячного податкового періоду, до бюджету сплачує (перераховує) загальну суму податку за ставкою 18% у 2016 році. Водночас за 2015 рік ставки становили 15 (20)%.

Слід відмітити, що податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку (1ДФ) не зазначається інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, ощадного (депозитного) сертифіката, вкладу (депозиту) члена кредитної спілки у кредитній спілці, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу – платника податку, якій нараховані такі доходи.

Разом з тим, оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь яких інших доходів здійснюється у загальному порядку.

У разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) та здійснення у зв'язку з цим перерахунку доходу у вигляді процентів за процентною ставкою, передбаченою умовами договору для таких випадків, податковий агент проводить перерахунок сум податку, утриманого з такого доходу.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходів у вигляді процентів визначені п. 170.4 ст. 170 Податкового кодексу.

Cтавки, за якими у 2016 році розраховуватиметься для фізичних осіб податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за звітний 2015 рік

Нікопольська ОДПІ нагадує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни, зокрема, до статті 266 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), які набрали чинності з 01.01.2016.

Частиною першою статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні їй відповідати.

Відповідно до статті 266 Кодексу, що діяла з 01.01.2015 по 31.12.2015 включно, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухоме майно) для фізичних осіб у 2016 році за звітний 2015 рік буде нараховуватись контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) виходячи із сумарної загальної площі об’єктів житлової нерухомості, у т.ч. їх частки за ставками, встановленими рішенням сільської, селищної або міської ради на 2015 рік. При цьому розмір, встановлених ставок не може перевищувати 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2015 за 1 квадратний метр бази оподаткування. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його часток (підпункт 266.3.1 пункту 266.3 статті 266 Кодексу).

Що стосується об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, обчислення суми податку здійснюватиметься контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного об’єкта нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. При цьому ставки податку для об’єктів нежитлової нерухомості у 2015 році не можуть перевищувати 1% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 квадратний метр для об’єктів нежитлової нерухомості (пункт 33 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Нагадуємо, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2015 складає 1218 гривень.

Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 106.03 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Звертаємо увагу, що рішення місцевих рад міст та районів Дніпропетровської області, якими були встановлені ставки податку не нерухоме майно, розміщені на суб-сайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» за посиланням: http://dp.sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/podatok-na-mayno/podatok-na-mayno--vidminne-vid-zemeln/

Платники податку на прибуток, які повинні звітувати у 2016 році щоквартально

Нікопольська ОДПІ звертає увагу, що з урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) Законом України від 24.12.2015 №909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України

та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», починаючи з 01.01.2016 податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні квартал, півріччя, три квартали, рік (пункт 137.4 статті 137 Кодексу).

При цьому, пунктом 137.5 статті 137 Кодексу визначено окремі категорії платників, для яких встановлено річний податковий (звітний) період, а саме:

а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

б) виробників сільськогосподарської продукції;

в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Отже, податковий (звітний) період – квартал встановлено для платників податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) перевищує 20 мільйонів гривень, за винятком платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), та виробників сільськогосподарської продукції. При цьому, до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Також звертаємо увагу, що з урахуванням вимог пункту 38 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу платники податку на прибуток, для яких встановлено податковий (звітний) період – квартал, повинні здійснити розрахунок авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року, та сплатити його до 31.12.2016.

До уваги платників акцизного податку, які реалізують пальне!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 01.03.2016 запроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАП).

Відповідно до положень пункту 232.1 статті 232 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) СЕАП забезпечує автоматичний облік у розрізі платників податку за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД:

- обсягів пального, що містяться у виданих та отриманих акцизних накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

- обсягів пального, виробленого на митній території України або ввезеного на митну територію України, з яких сплачено акцизний податок;

- обсягів пального, на які платники податку зареєстрували заявки на поповнення обсягів залишку пального за рахунок сплачених коштів в бюджет в системі електронного адміністрування реалізації пального;

- сум сплаченого акцизного податку, за рахунок яких платники податку можуть зареєструвати заявки на поповнення обсягів залишку пального;

- обсягу залишку пального, на який платники податку мають право зареєструвати акцизні накладні та розрахунки коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Нагадуємо, що з 27.02.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 №113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального», якою затверджено Порядок електронного адміністрування реалізації пального (опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 27.02.2016 №39).

Одиницею обліку обсягів пального у СЕАП є літри, приведені до температури 150С. При цьому, відпущені літри через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях вважаються як літри, приведені до температури 150С. Така одиниця обліку повинна використовуватися у первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації з акцизного податку.

Платникам акцизного податку автоматично відкриваються облікові картки у СЕАП за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (пункт 232.2 статті 232 Кодексу).

Актуально для платників податків!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 11.03.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми №ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за №220/28350 (далі – Наказ №13).

Зазначеним Наказом, зокрема, скасовано наказ Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 №614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Наказом №13 оновлено форми таких розрахункових документів:

- фіскального касового чека на товари та послуги (форма №ФКЧ-1);

- фіскального касового чека видачі коштів (форма №ФКЧ-2);

- розрахункової квитанції (форма №РК-1);

- спрощеної розрахункової квитанції (форма №РК-2).

Також запроваджено новий розрахунковий документ – фіскальний касовий чек за приймання та переказ готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (форма №ФКЧ-3).

Крім того, затверджено нову форму звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) та Інструкцію щодо його заповнення.

Наказ №13 опубліковано в офіційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 11.03.2016 №18.

Скасовано штрафні санкції при сплаті платником без оскарження донарахованих сум податку

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що для забезпечення виконання умов Коаліційної угоди щодо створення сприятливого бізнес-середовища для розвитку малого бізнесу наказом Міністерства фінансів України від 10.02.2016 №40 затверджено Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення.

Це дозволить сумлінним платникам податків, які не допускають систематичних порушень податкового законодавства, уникнути необхідності витрачати час на проведення процедур оскарження результатів перевірок та спрямувати вивільнені від сплати штрафних (фінансових) санкцій кошти на інвестування в розвиток власної господарської діяльності.

Так, порядок вирішує актуальні питання при скасуванні штрафних (фінансових) санкцій, що застосовані до платників податків з річними обсягами доходів до 20 млн. грн. та які без оскарження сплатили донараховані податкові зобов’язання у терміни, визначені Податковим кодексом України.

Ця норма дії до 31 грудня 2016 року та стосується штрафних (фінансових) санкцій, що нараховані на суму податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом. Штрафні санкції не скасовуються у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання з одного й того самого податку або збору.

Платник податків, який прийняв рішення про неоскарження суми податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом, сплачує суму такого податкового зобов’язання у строки, визначені Податковим кодексом.

При цьому платіжні документи на сплату визначених податкових зобов’язань необхідно заповнювати з наведенням роз’яснювальної інформації про призначення платежу. Зокрема, це може бути дата та номер акта перевірки та податкового повідомлення-рішення, відповідно до якого визначено суму такого податкового зобов’язання.

Для спрощення процедури, передбаченої порядком, платникам рекомендується письмово повідомити про своє рішення скористатись правом на скасування штрафних санкцій контролюючий орган, який склав відповідне податкове повідомлення-рішення. Разом з таким повідомленням також доцільно надати копії платіжних документів, згідно з якими здійснено сплату податкового зобов’язання.

Рішення про скасування штрафних (фінансових) санкцій приймається протягом 10 календарних днів з дня сплати такого податкового зобов’язання. Контролюючий орган не пізніше п’яти робочих днів з дня, що настає за днем скасування, повідомляє платника податків про таке рішення.

Разом з тим, якщо платник податків розпочне процедуру оскарження податкового повідомлення-рішення, штрафні (фінансові) санкції по якому були скасовані, контролюючий орган відкликає своє рішення про їх скасування.

Шановні платники податків!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що на виконання підпункту 200.7.3 пункту 200.7 статті 200 Податкового кодексу України і постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість» від 22.02.2016 №68 ДФС оприлюднено Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Інформація розміщена на офіційному порталі Державної фіскальної служби України в підрозділі «Повідомлення про Реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, зазначені у підпункті 200.7.1 пункту 200.7 статті 200 Податкового кодексу України» розділу «Відшкодування ПДВ» http://sfs.gov.ua/diyalnist-/vidshkoduvannya-pdchv/povidomlennya-pro-reestri-zayav.

До уваги платників ПДВ!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що особливості заповнення податкової декларації з ПДВ викладено у Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року №21 „Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість”.

При заповненні додатка 2 до податкової декларації з ПДВ „Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)” в колонці 2 табличної частини зазначається індивідуальний податковий номер (ІПН) платника податку постачальника, а при формуванні від’ємного значення за рахунок сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів на митну територію України, – власний ІПН платника податку (покупця).

При перерахуванні неприбутковим організаціям благодійних внесків є право на податкову знижку

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платник податку - резидент має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, перерахованих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4% суми загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

При цьому, неприбуткові організації - отримувачі благодійних внесків, мають відповідати умовам, визначеним Податковим кодексом України для неприбуткових організацій.

Громадяни, які перераховували неприбутковим організаціям благодійні внески та пожертвування та бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки, мають право надавати річну податкову декларацію за звітний 2015 рік протягом всього поточного 2016 року (включно по 31 грудня 2016 року).

Якщо фізична особа продає легковий автомобіль – як оподаткувати

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), не оподатковується.

Однак, у випадку, якщо фізична особа продає або обмінює протягом звітного (податкового) року два та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, сума доходу підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Разом з тим, ПКУ встановлено, що дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується за ставкою 18%.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Відповідно положень ПКУ при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів відповідні договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни). Якщо при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

Наголошуємо, що у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна фізична особа (продавець) є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб, відповідно самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Зауважуємо, що при нотаріальному посвідченні договорів продажу (обміну) майна, за якими був сплачений податок, обов’язок щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається. Зазначене передбачено п. 179.2 ПКУ.

Відповідальність за порушення вимог при використанні РРО

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що суб’єкти господарювання, які використовують РРО (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та РРО, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти), зобов’язані подавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або в пам’яті модемів, які до них приєднані.

При цьому, користувачам зареєстрованих та введених в експлуатацію до 01.01.2015 РРО, що подають до органів ДФС тільки інформацію фіскальних звітних чеків, встановлено перехідний період тривалістю 1 рік для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, що забезпечує подання по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

З 1 січня 2016 до суб’єктів господарювання, які створюють контрольну стрічку виключно в друкованому вигляді та не забезпечують подання до органів ДФС звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО по дротових або бездротових каналах зв’язку, за рішенням відповідних органів ДФС, застосовується фінансова санкція у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначена норма визначена п.7.ст.3 та п. 9 ст. 17 Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

При виході фізичної особи з числа засновників визначається інвестиційний прибуток

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи - платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу.

До продажу інвестиційного активу прирівнюється, зокрема, операція з повернення платнику податку коштів або майна, попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента.

Придбанням інвестиційного активу вважаються операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Емітент корпоративних прав (юридична особа) виступає як податковий агент лише в частині відображення у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу "112" операції з повернення коштів або майна фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу.

При цьому фізична особа повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Зазначений порядок визначений пп. 164.2.9 ст. 164 та пп. 170.2.2 ст. 170 Податкового кодексу України.

Штрафи за порушення термінів реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 01.03.2016 запроваджена системи електронного адміністрування реалізації пального та електронної акцизної накладної при реалізації пального.

Із запровадженням акцизної накладної та електронного адміністрування реалізації пального запроваджені нові штрафи:

- за порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних - від 2,0 до 40,0 відсотків суми акцизного податку;

- за відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних / розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов'язаний скласти акцизну накладну / розрахунок коригування, - 50,0 відсотків суми акцизного податку.

Така відповідальність не застосовується при порушенні термінів реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених у перехідний період - з 1 березня 2016 року до 1 квітня 2016 року.

Зазначена норма визначена стаття 120 - 2 Податкового кодексу України.

Сума фінансової допомоги при її поверненні не включається до доходу юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що доходом юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Податкового Кодексу.

До складу доходу платників єдиного податку третьої групи не включаються, зокрема суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Отже, юридична особа - платник єдиного податку третьої групи може надавати поворотну фінансову допомогу іншій юридичній особі (фізичній особі - підприємцю).

Сума фінансової допомоги, що була надана юридичною особою - платником єдиного податку третьої групи на поворотній основі, при її поверненні не включається до складу доходу такого платника.

При цьому, діяльність юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам (підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, що заборонено на єдиному податку.

Зазначена норма визначена пп. 291.5.1 ст. 291, пп. 2 п. 292.1 ст. 292 та пп. 3 п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України та роз’яснена листом ДФС України від 05.02.2016 р. №2503/6/99-95-42-03-15.

Сільськогосподарське підприємство може відмовитись від застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що сільськогосподарське підприємство за добровільним рішенням може відмовитись від застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства і перейти на загальну систему оподаткування ПДВ.

Для виключення з реєстру суб'єктів спеціального режиму ПДВ сільськогосподарське підприємство повинно подати до фіскального органу, за місцем реєстрації як суб'єкта спеціального режиму, заяву про реєстрацію його платником ПДВ на загальних умовах за формою № 1-ПДВ з позначкою "Перереєстрація", якщо не було допущено перевищення встановлених граничних обсягів поставки несільськогосподарських товарів/послуг у вартості всіх поставлених товарів/послуг (не вище 25%).

Датою, з якої сільськогосподарське підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах у разі переходу за добровільним рішенням сільськогосподарського підприємства - платника ПДВ із спеціального

режиму на загальну систему оподаткування ПДВ, є дата виключення такого підприємства з реєстру суб'єктів спеціального режиму.

Зазначений порядок роз’яснено листом ДФС України від 11.02.2016 р. № 4698/7/99-99-19-03-02-17.

Сектор організації роботи

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

18.03.2016 16:08