Як надавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу при зміні назви вулиці

Як надавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу при зміні назви вулиці

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що усі громадяни щороку подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно зі ст. 29 Цивільного кодексу України від 16.01.03 №435-ІV, зі змінами та доповненнями, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання у ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Крім того, згідно з п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків — фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

На підставі Закону України від 14 липня 2015 року N 595-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» відбулось перейменування назв вулиць та інших об’єктів топоніміки м. Нікополь та Нікопольського району.

Однак діючим законодавство не передбачено кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина захоче змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інше село чи місто.

Враховуючи вищевикладене, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

11.02.2016 09:57