U-19. У неділю стрийська "Скала" прийматиме львівські "карпати"

 U-19. У неділю стрийська
29 листопада стрийська «Скала» у рамках 18-го туру чемпіонату України U-19 сезону 2015/2016 років, які проводить українська Прем`єр-Ліга, вдома прийматиме львівські «Карпати». Цим матчем завершуватиметься осіння частина футбольного календаря у цьому році. Гра на полі стадіону «Медик» у Моршині розпочнеться о 13:00.


Юніорський чемпіонат України – єдиний з турнірів у вітчизняному професіональному футболі, в якому Львівщина має двох представників. Окрім львівських «Карпат» уже другий сезон серед найкращих вітчизняних команд U-19 змагається і стрийська «Скала», яка нині посідає лідируючі позиції в першості. Згадаємо історію протистоянь двох представників Львівщини у цих змаганнях.

У попередньому сезоні 2014/2015 років, який був дебютним для «малиново-зелених», «Карпати» і «Скала» на попередній стадії грали в одній групі, де провели три матчі. Перший з них відбувся 10 вересня 2014 року у Моршині на полі стадіону «Медик». Рахунок першого тайму 0:0 повністю відповідав тому, що відбувалося на полі до свистка на перерву. Кардинально іншим був хід гри у другій 45-хвилинці. Упродовж неї на полі домінували «Карпати», які відкрили рахунок вже на 52-й хвилині. Дмитро Саутін по центру вривався в карний і буквально за метр до штрафного його зупинили з порушенням правил. Василь Кравець зі штрафного пробив сильно низом і м’яч, прошивши стінку, влетів у ліву «шістку» воріт – 1:0. Цей гол, як виявилося згодом, став визначальним. Ще за шість хвилин красень-гол забив Дмитро Кльоц, який перебуваючи метрів за 30 від воріт, розвернув захисника і вгатив сферу у ліву «дев’ятку» – 2:0. На 62-й хвилині все той же Кльоц від лівої бровки подав верхом у район 11-метрової позначки і Мар’ян Швед технічно головою зрізав м’яч у дальній кут – 3:0. За шість хвилин до фінального свистка Швед оформив «дубль», замкнувши в дотик силовий простріл Василя Кравця, який стрімко пройшов по лівому флангу – 4:0. Останню крапку в грі поставив Роман Лебедь, який після серії рикошетів у карному майданчику виявився найспритнішим і з близької відстані ударом низом вразив дальній кут воріт – 5:0.
Тренерський штаб та гравці «Скали» зробили висновки з цієї гри і поєдинок другого кола, який відбувся на полі стадіону «Локомотив» у Раві-Руській 15 жовтня, видався для карпатівців, незважаючи на перемогу, значно важчим. Як і в Моршині, до перерви була в’язка гра із мізерною кількістю моментів, а по перерві усе змінилося. Важливу роль у грі «Карпат» зіграли Василь Кравець та Олексій Гуцуляк – хлопці почали матч з лави запасних, а на поле вийшли з перших хвилин другого тайму. Для того, аби зробити результат, багато часу їм не знадобилося. Так, Кравець вже на 47-й хвилині підключився до атаки лівим флангом і зряче прострілив до штрафного майданчика під удар Полюганичу. Дмитро пробивав не так сильно, як точно, і вже за секунду круглий влетів у нижній кут воріт «Скали» – 1:0. А невдовзі про себе нагадав Гуцуляк, який після перепасівки із Шведом прокинув м’яча на кращого бомбардира чемпіонату України серед юніорів Ігоря Карпенка. Недовго думаючи, форвард «Карпат» невідпорно пробив низом – 2:0.
Після цього карпатівці дозволили собі розслабитися і ледь за це не поплатилися. «Скала» почала створювати моменти, один з яких закінчився голом. Квича двічі виводили на побачення із Мозілем, але якщо першого разу Олег не переграв свого опонента та тезку, то з другої спроби Квич зумів обіграти воротаря і відправити м’яча у сітку – 2:1. Забитий гол надихнув гостей. І варто сказати, що шансів для того, аби вирвати нічию, у них не бракувало. Маляренко та Павелко двічі влучали в перекладину, при чому другий раз каркас воріт врятував «Карпати» на 89-ій хвилині. Усе ж «зелено-білі» втримали переможний рахунок.
А от гра третього кола була за стриянами. На матч «Карпати» вийшли вже у статусі не лише фіналіста чемпіонату, а й переможця групи. Натомість для «Скали» той поєдинок міг стати доленосним – в разі успіху підопічні Павла Кікотя також достроково гарантували собі місце у фінальному турнірі серед восьми найкращих команд ліги. І свого «малиново-зелені» домоглися. Після вже звичного «сухого» першого тайму, по перерві, за двадцять хвилин до фінального свистка захисник «Скали» Андрій Маляренко у карному пішов у обіграш проти… центрфорварда «Карпат» Ігоря Карпенка, який опинився в обороні, і за мить опинився на газоні. Арбітр без вагань вказав на 11-метровуї позначку. Футбольний вирок реалізував Олег Квич, який пробив у правий від воротаря «зелено-білих» Олега Стецьківа кут – 1:0. Більше голів у цьому матчі глядачі не побачили...
У фінальній частині чемпіонату 2014/2015 років «Карпати» і «Скала» зустрічалися двічі. Спершу, 18 березня 2015 року у Моршині було зафіксовано першу нічию в «львівському дербі». Тоді першими відкрили рахунок «Карпати», коли на останній третій компенсовані хвилині першого тайму відзначився Ігор Карпенко. «Скала» відгралася на на 78-й хвилині після влучного удару Дмитра Заїкина. А 6 травня у Раві-Руській, в матчі 9-го туру фінального етапу сильнішими були «Карпати» - 5:2. Відкрили рахунок гості на 32-й хвилині. Дмитро Заїкин втікав по центру на побачення з Олегом Мозілем, однак був зупинений захисником «Карпат», і все ж нападник «Скали» не виключився з боротьби і встиг відпасувати направо на Олега Квича, який практично без перешкод пробив у правий нижній кут.

«Карпати» відігралися майже одразу. Над стадіоном пішов рясний дощ і Володимир Гладкий, отримавши передачу у штрафному майданчику зумів звільнитися від опіки і пробив повз Фіяла, який вийшов із воріт, однак не встиг накрити удар форварда «зелено-білих». Одразу згадалося, що «Карпати» «дощова» команда… Після перерви «Скала» вдруге повела в рахунку. Олег Квич, на 55-й хвилині, отримавши передачу на своєму правому фланзі, змістився у центр і більярдним ударом з лівої увігнав смугастого у правий нижній кут. Буквально через хвилину стрияни могли провести й третій гол. Воротар «Карпат» невдало вводив м`яча від воріт, Нистирюк в один дотик виводив Заїкина на побачення з голкіпером, однак рейд нападника зупинив свистком Андрій Нізола, зафіксувавши офсайд. Господарі, як і у випадку з першим голом, відігралися через чотири хвилини. Чергова передача з флангу і Ігор Богач, випереджає і захисників, і воротаря – 2:2. Цей гол, як показали подальші події, став переломним. Далі на полі була лише одна команда. Павло Кікоть пробував змінити хід події, випускаючи нових гравців, однак всі заміни були малоефективними, на відміну, до речі, від «Карпат», адже саме два гравці, які вийшли на заміну, відзначилися забитими голами. Третій гол господарі провели після контратаки, застосувавши зброю стриян. Андрій Бусько після діагональної передачі робить рахунок – 3:2. Ще через п`ять хвилин, після розіграшу з кутового, Василь Кравець навішує у центр штрафного, де вільний від опіки Назар Виздрик головою збільшує перевагу львівської команди. А остаточну крапку на 80-й хвилині поставив ще один гравець, що вийшов на заміну, Максим Грисьо, який у штрафному майданчику обіграв двох захисників і пробив Фіяла з другої спроби, адже перший постріл воротар «Скали» зумів парирувати.

Шосте «дербі» обидвох команд з Львівщини у першостях країни серед команд U-19 відбулося вже у рамках сезону 2015/2016 років у Львові на центральному стадіоні «Україна». Цього разу також було багато голів, однак перемогу, до того ж вольову, святкували стрияни. Звісно, що господарі, які навіть замінили звичний для команди U-19 стадіон у Раві-Руській на львівську «Україну» особистим рішення нового старого генерального директора ФК «Карпати» Юрія Дячука-Ставицького, прагнули здобути першу перемогу в чемпіонаті. На початку здавалося, що все складалося на користь «зелено-білих». Вже зі стартовим свистком арбітра «Карпати» наполегливо пішли вперед і не випадково відкрили рахунок. На 8-й хвилині захисники «Скали» невдало вибили м`яч зі свого штрафного майданчика, який знову опинився у гравця львівської команди. Той відпасував на вільного на правому фланзі Дмитра Саутіна, який м`яко навісив на ближній кут воротарського майданчика, де першим на цю подачу відгукнувся Ігор Карпенко. «Скала» у ці хвилини грала з боязню суперника, відчувалося, що на них тяжіла сама атмосфера, адже молодим гравцям «Скали» вперше доводилося грати на стадіоні «Україна». Однак поступово стартове хвилювання минулося, гравці адаптувалися до поля і суперника і вирівняли гру. Щораз частіше гравці «малиново-зеленої» команди почали загрожувати воротам Віталія Даниліва. Причому, як після прострільних чи навісних подач, так і завдяки дальнім ударам. Після одного з них у виконанні Микити Корчемкіна, воротар парирував на кутовий. Після розіграшу з кута поля, Євген Заїченко подав у штрафний майданчик і центральний захисник «Скали» у боротьбі із суперником зумів завдати головою влучного удару, після чого рахунок став нічийним. Не встиг диктор оголосити прізвище автора голу у відповідь, як стрияни вийшли вперед. Це Владислав Левчик наважився на дальній удар метрів з 30-ти і смугастий опинився у тому ж правому нижньому куті. До перерви команда Павла Кікотя могла відзначитися ще принаймні двічі. Однак після удару Заїченка круглий пролетів поруч з «дев`яткою», а після здавалося вбивчого пострілу Заїкина просто по центру з десяти метрів, захисник встиг підставити ногу і м`яч вилетів на кутовий.

Другий тайм розпочався з безглуздою жовтої картки Микити Демиденка, який двічі протягом двох-трьох хвилин грубо збивав суперника у центрі поля. І якщо у першому випадку арбітр вибачив нашого центрального захисника, то в другому, звісно, покарав жовтою карткою. Я чому так наголошую на цьому. Справа в тому, що на 79-й хвилині Демиденко знову не за правилами збивав суперника і побачив друге жовте світло, яке перетворилося на червоне. Тому решту ігрового часу «Скала» догравала в меншості. А до вилучення команди вже встигли обмінятися забитими голами. Спочатку, на 62-й хвилині суперудар вийшов у Євгена Заїченка, який дальнім ударом, як він це раніше доводив неодноразово, поцілив у верхній кут воріт. А повернув інтригу в грі той же Ігор Карпенко, який на 75-й хвилині в один дотик переправив смугастого, зігравши на випередження, після прострілу з правого флангу. Однак на більше господарів не вистачило.

Втім, 29 листопада буде новий матч як для «Скали», так і для «Карпат». І немає ніяких сумнівів, що і «малиново-зелені», і «зелено-білі» вийдуть на поле стадіону «Медик» виключно з думками про перемогу. А хто виявиться сильнішим і яким буде підсумковий рахунок – дізнаємося вже безпосередньо по ходу сьомого в історії львівського дербі, яке обслуговуватиме арбітр з Хмельницького Віталій Маляр.

Джерело: fcskala.com/

Категорії: Новини Львова Новини Стрия

27.11.2015 17:18