Сказ наблизився до Стрия

Сказ наблизився до Стрия
Як ми повідомляли раніше на Стрийщині зафіксовано три випадки сказу лисиці. Останній з них був у селі Дуліби. Оскільки цей населений пункт межує зі Стриєм, то під загрозою зараження опинилися і тварини, які є на території міста.

У вівторок, 24 листопада, у міській раді відбулося засідання протиепідемічної та протиепізоотичної комісії, де координували дії усіх служб міста для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації у Стрию.

Як розповів нам начальник управління ветеринарної медицини у місті Стрию, головний державний інспектор міста Василь Чабанович ветеринарною службою міста буде проводитись вакцинація тварин у таких районах: вул. Грабовецька, Саксаганського, район Марцинівка, Нового світу, Дуброва. Найбільше увагу приділятимуть тим тваринам, яких господарі утримують на вулиці, де вони можуть контактувати з дикими тваринами та бродячими собаками.

У ветеринарній службі міста запевняють, що у них є достатньо вакцини і вона є безкоштовною. Але найчастіше вони стикаються з такою проблемою, що не можуть потрапити на подвір'я чи у помешкання власників тварин. Дуже часто при вакцинації собаки чи кішки у господарстві нікому потримати тварину для введення ін'єкції. Тому ветеринари просять господарів тварин з розумінням ставитись до їхньої роботи і сприяти проведенню вакцинації. Проте є й відповідальні власники тварин, які самі звертаються до ветеринарної служби за щепленням для своїх улюбленців. У цьому році таких звернень було 1186.

У свою чергу комунальні служби міста будуть здійснювати відлов безпритульних тварин. За 2015 рік ними було відловлено 255 голів. Працівники ЖЕКів складають списки адрес, де утримуються тварини й передають їх до ветеринарної служби. Вони також інформують населення про вакцинацію, розвішують на території своїх районів листівки з повідомленнями про сказ. Крім цього є домовленість з правоохоронними органами проте, що представник поліції буде забезпечувати доступ ветеринарної служби до господарств, де утримуються тварини.

Ветеринари звертають увагу громадян і на те, що вакцинувати від сказу потрібно не одноразово, а регулярно раз у рік, оскільки це особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин, і найстрашніше, що ним може заразитися людина. Воно характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально. Головною ознакою захворювання тварин є зміна поведінки - втрата відчуття страху, слинотеча, водобоязнь, агресивність.

Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, бродячі собаки та коти. Тому, щоб убезпечити себе та своїх улюбленців , ветеринари просять господарів дотримуватись правил утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах, проводити профілактичні ветогляди і щеплення. Також не підходити близько до незнайомих і безпритульних тварин, не торкатися їх. У разі зустрічі з такими не робити біля них різких рухів. Усе це пояснити своїм дітям, адже вони часто люблять спілкуватися з тваринами.

У разі укусу людини чи домашніх улюбленців дикими хижаками, бродячими чи здичавілими тваринами, або якщо ви запідозрили захворювання на сказ, негайно повідомте ветеринарного спеціаліста. Тварину, яка нанесла укус, необхідно ізолювати і проводити за нею 10 денний ветеринарний нагляд. Також при виявлені тварин з підозрілою поведінкою ви можете телефонувати на 112, де ваше звернення скерують до відповідних служб.

Мешканці м. Стрия для проведення безкоштовної вакцинації своїх тварин проти сказу просять звертатися у Стрийську міську державну лікарню ветеринарної медицини за адресою вул. Дрогобицька, 40, тел.: 5-24-94

Приблизний графік проведення вакцинації у Стрию міською ветеринарною службою:

Понеділок з 10 00 до 17 00 години район Марцинівка ,

Вівторок з 10 00 до 17 00 Дуброва,

Середа з 10 00 до 17 00 вул. Саксаганського ( Гастелло)

та щодня з 9 00 до 17 00 год у міській лікарні ветеринарної медицини за адресою вул. Дрогобицька 40

Джерело: stryi.in.ua/

Категорії: Новини Стрия

27.11.2015 16:13