«Гаряча лінія» головного державного інспектора відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення

«Гаряча лінія» головного державного інспектора відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення
«Гаряча лінія» головного державного інспектора відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення управління погашення заборгованостей ГУ ДФС у Дніпропетровській області Яни Воробйової «Організація роботи щодо погашення податкового боргу"

Питання 1. Доброго дня. Хочу спитати, чи підлягає списанню заборгованість зі сплати єдиного внеску?

Відповідь. Відповідно до ч.7 ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» сума недоїмки не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до цього Закону несуть зобов'язання із сплати єдиного внеску.

Питання 2. Підкажіть, будь ласка, які передбачені випадки відкликання вимоги фіскального органу про сплату боргу зі сплати єдиного внеску?

Відповідь. Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 визначені наступні підстави, у відповідності до яких вимога про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску вважається відкликаною:

сума боргу (недоїмки) самостійно погашається платником;

фіскальний орган скасовує або змінює раніше зазначену суму боргу (недоїмки) внаслідок її узгодження або оскарження;

вимога фіскального органу про сплату боргу (недоїмки) скасовується чи змінюється судом; борг (недоїмка) списується у випадках, передбачених ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;

є рішення суду на стягнення відповідних сум боргу (недоїмки), що зазначені у вимозі.

Питання 3. Куди звертатися для розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу?

Відповідь. Для розстрочення (відстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу) платник податків звертається до фіскального органу за місцем свого обліку або за місцем обліку такого грошового зобов'язання (податкового боргу) з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), пені, сплату яких платник податків просить розстрочити (відстрочити), а також строк розстрочення (відстрочення) та періоди сплати. При цьому окремо зазначаються суми, строк сплати яких ще не настав, а також строк сплати яких вже минув (п.3.1 Порядку розстрочення (відстрочення) грошових зобов'язань

(податкового боргу) платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 №574).

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

28.08.2015 13:26