На шляху до пробації

05.02.2015р Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про пробацію», який набирає чинності 27.08.2015р. Враховуючи те, що кримінальним кодексом України передбачена ціла низка покарань альтернативних до позбавлення волі, існує необхідність встановлення контролю за виконанням таких видів покарань.
На теперішній час частково функцію майбутніх працівників офісу пробації виконують співробітники районних та міських відділів кримінально виконавчих інспекцій управління Державної пенітенціарної служби України . Законом України «Про пробацію» передбачено збільшення функцій, які будуть виконувати працівники органу пробації . Насамперед потрібно звернути увагу на нововведення, які раніше не були передбачені існуючим законодавством, а саме - складання досудової доповіді на особу на стадії розслідування злочину. Досудова доповідь - письмова інформація для суду, що характеризує обвинувачуваного . Виходячи з отриманої інформації, у суду з’являється можливість більш вичерпано підійти до призначення покарання.
Зараз в Україні великими темпами проходить всебічна підготовка щодо запровадження в дію Закону. Крім розробки матеріально-методичної бази, відбуваються навчання майбутніх працівників органів пробації.
В червні 2015 року в м. Маріуполі при підтримці представників ООН(ЮНИСЕФ) в Україні за участю співробітників кримінально-виконавчих інспекцій, служби зі справ дітей, представників сектору кримінальної міліції по справах дітей , був проведений семінар-тренінг « Особливості проведення корекційно - профілактичної роботи з людьми з агресивною поведінкою».На протязі 4 днів активних і досить цікавих занять проходило вивчення такої актуальної у суспільстві проблеми. Агресія з боку інших людей йде поруч з нами в повсякденному житті, але цей семінар був розрахований саме на категорію осіб, які мають проблеми із законом та осіб, які стали учасниками бойових дій- так звані комбатанти. Комбатанти-це особи , які входять до складу збройних сил та знаходяться в конфлікті сторін та мають право приймати участь в бойових діях. Вони безпосередньо ведуть бойові дії проти ворога зі зброєю в руках, до них може бути застосовано воєнне насильство та навіть фізичне знищення. До комбатантів відноситься як особовий склад збройних сил країни, так і партизани, добровольчі загони і батальйони, представники ополчення. Бойові дії під час війни залишають відбиток на психологічній діяльності і поведінці комбатантів. Як стверджують психологи, саме травматичний стрес, який виникає під час бойових дій, є головним внутрішнім бар’єром на шляху адаптації до мирного життя. Найбільш характерним симптомом психологічної травми є агресивність. Яка в свою чергу стає однією з причин скоєння злочину у мирному житті. Тому працівники офісу пробації виконуватимуть не лише наглядову функцію. Великим кроком до відновлення особи, яка має проблеми із законом, повноправним членом суспільства, буде складання та реалізація психокорегуючих програм поведінки. Тому до складу офісу пробації обов’язково будуть входити фахівці з психології та педагогіки.
Дехто може засумніватися в тому, чи є сенс в проведенні корекції поведінки порушника, або навіть злочинця. Простіше ізолювати людину і тим самим забезпечити безпеку суспільству. Але не слід забувати про той факт, що рано чи пізно людина повернеться до життя поза гратами і в залежності від того, яка психологічно-виховна робота проводилася з нею, вона буде поводити себе у суспільстві. Тому, застосовуючи пробацію , суд надає порушнику можливість розібратися у скоєному злочині й зробити все необхідне, щоб злочин не повторився.



Заступник начальника Іллічівського РВ
КВІ УДПтСУ в Донецькій області
підполковник вн.сл.
Фєсенко Є.М.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

31.07.2015 14:50