Особливості складання податкових накладних платниками податку, які постачають електричну енергію

Особливості складання податкових накладних платниками податку, які постачають електричну енергію

Починаючи з 1 січня 2015 року, відповідно до пункту 201.4 статті 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з урахуванням змін, внесених Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)”, платники податку, які постачають електричну енергію, складають податкові накладні щодекадно на суму коштів, що надійшли в рахунок оплати за таку електричну енергію на їх поточні рахунки протягом відповідної декади. В останній день місяця такі платники податку складають податкові накладні/розрахунки коригування за результатами остаточного розрахунку зі споживачами електричної енергії з урахуванням поставленої електричної енергії та отриманих коштів протягом такого місяця.

Така норма поширюється на всіх платників податку, які постачають електричну енергію, та на всіх етапах її постачання до кінцевого споживача.

Також Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерство фінансів України від 22.09.2014 №957 (далі – Порядок №957), передбачена можливість складання зведених податкових накладних у разі постачання товарів/послуг, що мають безперервний або ритмічний характер. Такі податкові накладні складаються з періодичністю оплати таких товарів/послуг, визначеної договором між постачальником та отримувачем, але не рідше одного разу на місяць ( не пізніше останнього дня місяця).

Враховуючи те, що постачання електричної енергії носить безперервний характер, постачальники такої енергії можуть самостійно визначати періодичність оплати за неї (у вигляді договору) та відповідно складання зведених податкових накладних.

Таким чином, платники податку, які здійснюють постачання електричної енергії можуть складати „щодекадні” податкові накладні відповідно до пункту 201.4 статті 201 Кодексу або скористатися правом на складання зведених податкових накладних при постійних зв’язках з покупцем, визначеним Порядком №957.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Северодонецка

24.07.2015 13:38