Один із напрямків роботи фіскальної служби на Нікопольщині – легалізація заробітної плати

Один із напрямків роботи фіскальної служби на Нікопольщині – легалізація заробітної плати

Податок на доходи фізичних осіб – основне джерело наповнення місцевих бюджетів, які спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного окремо взятого населеного пункту.

І, якщо сьогодні не припинити виплати заробітної плати «в конвертах», то завтра країна не матиме якісного обслуговування, розвитку інфраструктури, збільшення заробітної плати працівників освіти, науки, культури.

Отримання заробітної плати чи її частини «в конвертах» також не в інтересах самих громадян.

Під час зустріч начальника Нікопольської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимира Джавуна з керівниками підприємств міста, де мінімізується рівень заробітної плати систематично проводиться роз'яснювальна робота, у тому числі і з питань підвищення розміру заробітної плати.

При кожній співбесіді керівник податкової інспекції намагається переконати як працедавців, так і найманих працівників, що нині держава буде захищати соціальні та матеріальні інтереси тієї чи іншої людини лише на величину трудового внеску – яку зарплату вона отримувала і як при цьому сплачувались належні платежі до Пенсійного та інших соціальних фондів. Скажімо, розмір пенсії буде напряму залежати від таких виплат, які отримував громадянин і які відображені в бухгалтерських звітах. Аналогічна ситуація з нарахуванням «лікарняних», виплатою компенсацій у випадку втрати працездатності, страхування на випадок безробіття.

Ганебна практика обговорення при наймі на роботу суми офіційної заробітної плати й нелегальних надходжень ще має місце і це виявляється при проведенні перевірок. Робота в цьому напрямку триває, і всім порушникам чинного законодавства варто пам’ятати, що за такі дії передбачена адміністративна, і навіть кримінальна відповідальність, завжди підкреслює Володимир Джавун, а також нагадує, що кожен громадянин має право на заробітну плату не менше від установленого мінімального розміру, у 2015 році – 1218 грн. Статтею 50 Глави IV КЗоТ передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень, 160 годин в місяць.

На закінчення зустрічей він підкреслює, що кожен громадянин повинен пам’ятати, що працівник, який отримує зарплату неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем, адже домовленість про її розмір жодним чином не зафіксована. Держава захищає соціальні та матеріальні інтереси людини залежно від величини її особистого трудового внеску: від того, яку зарплату вона отримувала і як при цьому сплачувалися належні платежі в Пенсійний та інші спеціальні фонди.

Володимир Джавун попереджає роботодавців про недопущення виплат заробітної плати «у конвертах» та просить повідомляти найманих працівників про факти оформлення не належним чином за телефоном довіри 0-800-501-007.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Никополя

24.04.2015 15:40