У Львові до Великодня відкрилась Галерея мистецьких писанок (ФОТО, ВІДЕО)

Львів вже готовий святкувати Великдень! Так 3 квітня на Музейній площі старував вже традиційний Фестиваль писанок – півсотні півметрових витворів мистецтва, розписаних вручну, оселяться на площі біля Домініканського собору на радість гостям і мешканцям Львова

 Новости(2)

Львів`яни з трепетом ставляться до родинних і національних традицій, але не бояться експериментувати. Тому кожен Фестиваль «Галерея мистецьких писанок» має свої відмінності, порівняно з минулорічним. Цього року – це участь у створенні писанок переселенців зі Сходу, розповідає організатор заходу від компанії «Дік-арт» Андрій Сидор: «Це вже стає такою хорошою традицією – минулорічну писанку розписувала кримсько-татарська художниця, цього року розписували люди, які вимушені були покинути свої землі – вихідці з Криму, східних областей України. Вони створили одну з писанок. Крім цього львівські діти з дитячих гуртків розписали писанку, яку ми відправимо в Маріуполь, щоб наші брати зі Східної України теж відчули настрій Великодня і доєдналися до такого світлого християнського, традиційного свята».

 Новости(2)

Вікторія Поліщук – переселенка з Криму – теж працювала над створенням унікальної писанки. Розповідає, символічне тут все – і кольори: жовтий і блакитний, і малюнки – сонце і тепло, і навіть цятки – монетки, які приносять добробут країні та її мешканцям. Дівчина покинула півострів в день референдуму і почала у Львові життя з нуля. Тісно спілкується з іншими переселенцями у Львові, тепер вони разом працюють і допомагають одне-одному: «Нас організував Алім Алієв – це організація Крим-SOS». Ми всі між собою колеги, друзі. Ідея писанки була посередині – і від кримчан, і від переселенців зі Сходу. На щастя кримчанам не довелося бачити війни, військових дій».
Підготовкою до фестивалю займалися і дорослі, і малі. Восьмирічний Андрій із Донецька приїхав близько півроку тому. Тепер навчається у львівській школі, грає у футбол. 

 Новости(2)

Хлопець із захопленням малював писанку миру і добра, бо вже знає, що таке війна: 

-Чому поїхали із Донецька?
-Бо там війна.

-Ти вже знаєш що таке війна?
-Так, це коли гинуть люди.

 Новости(2)

 Новости(2)

 Новости(2)

Великдень – родинне, мирне, щедре свято. Тому в цей день майстри між собою переважно говорять про добро і радість. Та і місія у них – дуже тепла і родинна – єднати, веселити, надихати на світлі думки. 

 Новости(2)

 Новости(2)

Окрім писанки переселенців, арт-галерея містить авторські роботи працівників Львівської бізнес-школи УКУ, навчально-реабілітаційного центру «Джерело», Студії образотворчого мистецтва «СОМ» та інших творчих і талановитих людей. Родзинкою фестивалю стала величезна триметрова писанка, встановлена просто неба. Поруч з експозицією будуть працювати численні майстер-класи, під час яких кожен має змогу навчитися виготовляти головні і унікальні великодневі символи власноруч за допомогою простих і екзотичних матеріалів. 

 Новости(2)

Мета такого фестивалю не тільки розважальна, але й благодійна – організатори планують зібрати кошти на обладнання палати кардіологічного профілю в дитячій лікарні «ОХМАТДИТ». Пасхальними шедеврами у Львові можна милуватися аж до 19 квітня на площі Музейній.

 

Анна Тохмахчі

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Львова

06.04.2015 09:56