Школярі «набили» півтори тисячі шпаківень

 
На Корюківщині у селищі Холми учні шкільного лісництва власними руками змайстрували близько півтори тисячі шпаківень та синичників. Працювали діти у вільний від навчання час. За виготовлення годівниць юні майстри разом з їхніми викладачами отримали ще й грошову винагороду.

На Чернігівщині при державних лісогосподарських підприємствах діє 17 учнівських лісництв, у яких опановують «лісову науку» понад 250 вихованців. Ці позашкільні освітні заклади розгорнули багатопланову, цікаву роботу, шукають нові форми трудового й екологічного й естетичного виховання юнацтва. Через трудові навички вихованці учнівських лісництв вивчають закони природи, проводять пізнавальні та наукові дослідження. Справу юннатів завжди підтримують спеціалісти лісгоспів.

У селищі Холми, що на Корюківщині, також діє учнівське лісництво. Курують роботу юннатів старші колеги із Холминського лісгоспу. Для ефективної роботи від лісового господарства призначили фахівців, які всім серцем уболівають за розвиток цього унікального шкільного підрозділу. Сергій Оліфіренко - один із незмінних багаторічних керівників Холминського учнівського лісництва. Щороку напровесні він разом зі своїми вихованцями майструє годівниці для лісових птахів. Робота не з легких, адже спершу слід підготувати матеріал.

За словами Сергія Оліфіренка, учнів до нарізання шилівки він не допускає. Пов’язує це з технікою безпеки. Тож підготовлюють матеріал для подальшої обробки двоє керівників учнівського лісництва. Далі - робота дітей.

- До збивання годівниць щороку ми залучаємо дев’ятьох учнів, - розповідає пан Оліфіренко. - За один день школярі збивають близько двохсот шпаківень та синичників. Працюють діти по суботах - з десятої ранку до четвертої вечора.

За його словами, цієї весни діти змайстрували майже півтори тисячі годівниць. Хоча для них - це не межа досконалості, адже минулорічний рекорд перетнув позначку 2200 годівниць. Держпідприємство «Холминське лісове господарство» оплачує роботу вчителям та дітям. За одну шпаківню вони отримують близько п’яти гривень.



Дев’ятикласник Роман Оліфіренко за кілька днів роботи встиг заробити майже 500 гривень.

- «Б’ю» годівниці вже третій рік поспіль і мені це подобається, - каже школяр.

- Окрім користі для птахів, це ще і непогана можливість трохи підзаробити кишенькових грошей.

Окрім такої роботи, юні лісоводи насаджують ліс, проводять науково-дослідницьку діяльність з вивчення біологічних особливостей лісових дерев і чагарників, трав’янистих рослин, представників тваринного світу, рідкісних та зникаючих видів, занесених до Червоної книги, беруть участь у багатьох щорічних конкурсах.

Самі ж лісівники покладають великі надії на учнівські лісництва. Час показав, що чимало вихованців учнівських лісництв обирають лісівничі спеціальності, вступають до профільних коледжів і вишів, які готують кадри для лісоведення та лісовідновлення, охорони і догляду зеленого друга людини. Холминські лісівники переконані, що зелене шкільництво - це кузня, де кується кадрове майбуття лісової галузі. Говорячи про цих дітей, які свідомо стали на шлях захисту лісу, не можна не згадати слова Максима Рильського: «Хто діброви молоді ростить, той достоїм людської любові, бо живе й працює для століть».



Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №13 (517) від 26 березня 2015

Джерело: gorod.cn.ua

Категорії: Новости Чернигова

27.03.2015 16:27