Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Організація роботи щодо погашення податкового боргу з податків, зборів і єдиного внеску платників»

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Організація роботи щодо погашення податкового боргу з податків, зборів і єдиного внеску платників»

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління погашення заборгованостей ГУ ДФС у Дніпропетровській області Юрія Єрмолаєва на тему: «Організація роботи щодо погашення податкового боргу з податків, зборів і єдиного внеску платників»

Питання 1. Які заходи примусового стягнення застосовуються до платників за несплату єдиного внеску?

Відповідь. Порядок стягнення заборгованості з платників визначає Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» N2464-VI від 08.07.2010 та Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міндоходів України від 09.09.2013 №455.

Відповідно до п.4 ст.25 Закону фіскальний орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади що забезпечує формування та реалізує державну податкову та митну політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню, з урахуваннями норм Закону України від 21.04.1999 №606-XIV «Про виконавче провадження».

Так, у разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом доходів і зборів, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, орган доходів і зборів надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної

виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

Окрім цього, суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

До того ж, передбачено право на звернення до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Питання 2. Чи можливе розстрочення заборгованості по ЄСВ?

Відповідь. Закон України від 08.07.2010 N2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не передбачає розстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску. До того ж, відповідно до ч.12 ст.9 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Питання 3. Як оскаржити вимогу про сплату боргу (недоїмки) по ЄСВ?

Відповідь. Скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до фіскального органу вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником єдиного внеску вимоги про сплату єдиного внеску, з повідомленням про це фіскальному органу, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.

Фіскальний орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення фіскальним органом не надсилається платнику єдиного внеску, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

27.02.2015 15:03