В Стрию за круглим столом обговорили екологічні проблеми міста та області (ФОТО, ВІДЕО)

В Стрию за круглим столом обговорили екологічні проблеми міста та області (ФОТО, ВІДЕО)

Згідно з теперішніми змінами у законодавсті, прокуратура не контролює орагни міського самоврядування, а екологічна інспекція не може проводити перевірки.

На базі Стрийської міської станції юних натуралістів за круглим столом зустрілися представники прокуратури, екологічної інспекції, громадської ради, міліції, юристи та громадськість.
На зустрічі обговорювалися різні екологічні проблеми, що є актуальними сьогодні на Стрийщині. Також громадськість встановлювала служби, на які державою покладено обов'язок попереджати злочини в сфері екології та карати винних у порушеннях людей.
“Ми живемо на тій ділянці землі, яка багата своєю природою: річки, ліси, озера. Але інколи ми не замислюємося над тим, яку шкоду ми завдоємо природі свохми діями. Берегти природу — нам говорять у школі. Про наслідки екологічних злочинів і правопорушень нам говорять політики, попереджають екологи. Але нам здається, що всі наші такі дії проходять безслідно. Для того, щоб ми не жили в такий час, коли навколо нас буде пустеля, коли наші діти зможуть бачити квітущі рослини тільки на сторінках Червоної Книги, сьогодні ми зібралися.” - такими словами почала зустріч помічник начальника міліції зі зв'язком із громадськістю Ольга Марцинюк. 
 Новини Стрия
Державний інспектор з охорони навколишнього середовища Державної екологічної інспекції у Львівській області Юрій Якубович розповів про структуреві зміни, що відбуваються в ДЕІ, та загалом про зміни в законодавсті стосовно функціонування інспекції.
Він зазначив, що сьогодні Державна інпсекція проводить перевірки лише в рамках кримінального впровадження.
Одне з питань, що дуже турбовало громадськість було про діяльність та бездіяльність екологічної інспекції стосовно аваріних дерев.
“Станом на 17 листопада 2014 року є 89 аварійних дерев, які несуть реальну загрозу життю та здоровю громадян та їхньому майну. І влада не вживає жодних дій по їхньому видаленню. Я можу сказати, що на даний час у місті Стрию не ведеться жодних обліків по таким деревам”, - зазначила громадська діячка.
 Новини Стрия
За обговорювання встановили, що без спеціального дозволу на видалення такі дерева не можуть бути прибрані.
Також під час круглого столу були у вигляді слайд-шоу були представлені фото стрийського пляжу, де видно, ща ця територія не прибирається, хоча там і є урни для сміття. Учасники заходу хотіли встановити, чи має прокуратура або міліція притягувати до відповідальності осіб, які забруднюють територі та перевіряти діяльність органів міської ради стосовно утилізації відходів.
Як доповіла представник прокуратури Катерина Грибик, більше їхня структура не має повноважень за наглядом застосуванням законів та контролю за діяльністю органів міського самоврядування. Органи прокуратури не можуть більше притягнути їх навіть до дисциплінарної відповідальності відповідно до чинного законодавства. 
 Новини Стрия
Після дискусії було встановлено, що вищим контролюючим органом у цьому питанні є Державна екологічна інспекція, але й тут є перепони:
“Раніше, до 2014 року, потрібно бло надіслати запит та ми приїжджали. Потім відповідно до Закону України “Про державний бюджет на 2014 рік” екологічна інспекція могла проводити перевірки за рішенням суду, згоди Кабінету Міністрів та в рамках кримінального впровадження. Сьогодні лише в рамках кримінального впроваження”, - розповів Юрій Якубович. 
 Новини Стрия
І навіть якщо приватні особи власними силами зроблять аналіз ґрунту та води - це може бути основою тільки для того, щоб міліція притягла до відповідальності тих, хто забруднив дозвілля, але не тих, хто має прибирати його.
Також серед розглянутих питань — про незаконний продаж весняних квітів, забруднення річки Стрий, стихійне сміттєзвалище біля СЮН, недостатнє фінансування задля того, щоб видаляти та вивозити сухостійні дерева у Стрию. Більше дивіться у відео зустрічі.

 Новини Стрия

 Новини Стрия



Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Стрия

24.02.2015 14:24