Стрияни вшанували Героїв Крут, пройшовши смолоскипною ходою (ФОТО,ВІДЕО)

29 січня - сумний, пам’ятний день, коли ми вшановуємо пам'ять юнаків, полеглих біля залізничної станції Крути.  Хоробрі, безстрашні хлопці  у січневі морози 1918 року прийняли бій від чотиритисячної банди матросів Муравйова. Загін київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, стримував загарбників з півночі.



Сьогодні близько півсотні стриян зібрались біля пам'ятника Трьом Будителям, щоб вшанувати загиблих Героїв Крут, які поклали своє життя за Україну. Організаторами заходу стали волонтерська мережа «Вільні люди» та місцевий осередок ВМГО «Молодіжний націоналістичний конгрес». Активісти виготовляли та пропонували придбати присутнім смолоскипи. Зібрані ж кошти будуть передані на допомогу українським військовим з батальйону ОУН.



Стрияни пройшли смолоскипною ходою, зробили коло через центр міста, та біля пам’ятника Степану Бандері провели невеликий мітинг. Перед присутніми виступив Мартин Стусяк, розказавши історію подій того часу. Він зазначив, що основною причиною тогочасної трагедії стала надія влади на країни заходу. Також перед присутніми виступив представник Конгресу Українських Націоналістів. Закінчився мітинг гімном України, з яким на вустах і помирали Герої Крут.














Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Стрия

30.01.2015 00:03