Закон про застосування податкового компромісу діє з 17 січня

Закон про застосування податкового компромісу діє з 17 січня

ДПІ у Волноваському районі ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє, що 16 січня в офіційному виданні «Голос України» був опублікований Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» від 25.12.14 № 63. Таким чином цей закон набув чинності з 17 січня – з наступного дня після опублікування.
Згідно із нормами Закону № 63 суб’єкти господарювання можуть уточнювати з податку на прибуток підприємств або ПДВ податкові періоди до 1 квітня 2014 року.
При цьому загальний термін, протягом якого платник може прийняти рішення про застосування процедури податкового компромісу - це подання уточнюючого розрахунку або заяви - 90 календарних днів з дня набрання чинності цим законом.
Платник податків, який вирішив скористатися процедурою податкового компромісу, під час дії податкового компромісу за такі податкові періоди має право подати відповідні уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість
Разом з уточнюючим розрахунком подається перелік (опис) господарських операцій, щодо яких здійснено уточнення показників податкової декларації.
Якщо відносно платника податків розпочата документальна податкова перевірка або складено акт за наслідками такої перевірки, він також за власним бажанням може подати відповідні уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань.
Органи ДФС протягом 10 робочих днів приймають рішення про можливість проведення перевірки або відсутність.
Тривалість процедури досягнення податкового компромісу – до 70 календарних днів з наступного дня після подання уточнюючого розрахунку.
Сума заниженого податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість сплачується в розмірі 5 відсотків такої суми. При цьому 95 відсотків суми заниженого податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість вважаються погашеними, штрафні санкції не застосовуються, пеня не нараховується.
Уточнені та перевірені операції у періодах під час застосування податкового компромісу у подальшому платники не змінюватимуть, а контролюючий орган не перевірятиме.
Законом також внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу і Кримінального процесуального кодексів та Кодексу адміністративного судочинства щодо звільнення платників податків від адміністративної та кримінальної відповідальності, а також встановлено можливість застосування процедури примирення сторін в рамках адміністративного судочинства при застосуванні податкового компромісу.
Податковий компроміс вважається досягнутим після сплати платником податків узгоджених податкових зобов’язань.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

27.01.2015 16:07