Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році»

Сеанс телефонного зв’язку
Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році».
Питання 1. В цьому році я отримав у спадщину від матері будинок за межами країни. В якому порядку декларується та оподатковується отриманий дохід?
Відповідь. Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію. Термін подання річної декларації за підсумками 2014 року - до 1 травня 2015 року.
Сума отриманого доходу оподатковується за ставкою 15 відсотків якщо загальна сума отриманого у звітному місяці доходу, не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. Якщо дохід перевищує зазначений показник - ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.
Сплата податкового зобов'язання повинна бути здійснена до 1 серпня 2015 року.
Питання 2. Восени були продані акції, одержані у власність в процесі приватизації. Чи оподатковується отриманий дохід податком на доходи фізичних осіб?
Відповідь. У разі придбання громадянином акцій за приватизаційні сертифікати, набуті в іншому порядку, а саме за договорами дарування, угодами купівлі – продажу тощо, дохід від продажу таких акцій оподатковується на загальних підставах.
Питання 3. У цьому році я отримував доходи від надання послуг з ремонту квартир іншим громадянам. Чи потрібно оподатковувати зазначені доходи?
Відповідь. Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.
Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.
Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року доходи не від податкових агентів, зобов’язані до 1 травня року, що настає за звітним, надати податкову декларацію в якій відобразити суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного року податку та податкового зобов'язання. Сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.
Питання 4. Хто звільняється від обов’язку подання декларації?
Відповідь. Відповідно до п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України платники податку звільняються від обов'язку подання податкової декларації в таких випадках незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:
є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

16.01.2015 15:16