Перевірки трансфертного ціноутворення

Перевірки трансфертного ціноутворення

28 листопада в ІА «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція на тему «Перевірки трансфертного ціноутворення» за участю начальника інформаційно-аналітичного відділу управління податкового та митного аудиту ГУ ДФС у Дніпропетровській області Кирила Сіренка.

«Змінами, внесеними Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення” від 04.07.2013 р.№ 408-VII до Податкового кодексу України, введено нове для вітчизняного податкового законодавства поняття «трансфертне ціноутворення» і новий вид перевірок платників податків з питань повноти нарахування та сплати податків та зборів при здійсненні - контрольованих операцій.

Перевірки контрольованих операцій є особливим методом здійснення податкового контролю та мають специфічні особливості, не властиві іншим перевіркам. Така перевірка відноситься до категорії документальної позапланової невиїзної перевірки. Вона проводиться з урахуванням особливостей, визначених безпосередньо в статті 39 Податкового кодексу.

При проведенні перевірок контрольованих операцій встановлюється відповідність або невідповідність ціни, застосованої при здійсненні контрольованих операцій, рівню звичайних (ринкових) цін. Перевірка передбачає здійснення економічної діяльності винятково на комерційних засадах у повній відповідності з ринковими умовами, на умовах рівності сторін такої діяльності (операції).

При цьому, визначення ціни при здійсненні контрольованих операцій проводиться з метою перевірки правильності, повноти нарахування та сплати двох податків: податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість.

Як наслідок, у разі встановлення невідповідності ціни контрольованої операції звичайним (ринковими) цінами податкові зобов'язання платника податків підлягають коригуванню до рівня податкових зобов'язань, розрахованих за умови відповідності комерційних або фінансових умов контрольованої операції комерційним або фінансовим умовам, які мали місце при здійсненні порівнянних операцій, сторони яких не є пов'язаними особами – зазначив Кирило Сіренко»

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Никополя

05.12.2014 16:18