Реформування ПДВ та скорочення пільг з податку на прибуток спрямовані на зниження корупційних ризиків та підвищення прозорості сплати податків

Реформування ПДВ та скорочення пільг з податку на прибуток спрямовані на зниження корупційних ризиків та підвищення прозорості сплати податків

«Сьогодні країна потребує рішучих змін, оновлення правил гри. Економіці для прориву необхідний швидкий і потужний локомотив. ДФС готова ним стати. Зміни в податковій системі стануть першим кроком до радикального реформування економіки України, а далі - спричинять щось на зразок ланцюгової реакції змін і в інших секторах економіки», - заявив Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус під час брифінгу, присвяченого реформуванню податкової системи України, який відбувся 9 вересня 2014 року в Українському кризовому медіа - центрі.

Окрему увагу під час свого виступу він приділив питанню скорочення пільг з податку на прибуток, адже питання пільг – це питання пріоритетів окремих галузей економіки. Оскільки у нашій країні тривалий час пільги були продуктом лобістського впливу фінансово-промислових груп та давали змогу окремим компаніям ухилятися від оподаткування, число пільгових видів діяльності стало надмірним, державний бюджет просто не витримує обсягів цих пільг.

Отже, в нинішній, критичний для країни час, Державна фіскальна служба пропонує залишити пільги за наступними 4 сферами діяльності: видобування нафти й газу, машинобудування для агропромислового комплексу, оборонно-промисловий комплекс та підприємства, засновані громадськими організаціями інвалідів. Причому підприємства зазначених галузей отримуватимуть пільгу лише за умови спрямування звільненого від оподаткування прибутку у розвиток власного виробництва.

«Ми свідомі, що це – достатньо резонансна пропозиція, котра матиме безліч опонентів з числа отримувачів пільг. Сподіваємося на підтримку інститутів громадянського суспільства, на підтримку усіх, кому не байдужа доля економічної реформи, доля країни», - зауважив Голова ДФС.

Він також зауважив, що з початку наступного року вводиться електронне адміністрування податку на додану вартість – радикально спрощується процедура сплати (адміністрування) ПДВ та мінімізуються контакти між платником податків та інспектором. Це дасть змогу унеможливити формування фіктивного податкового кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету. Відповідний закон вже ухвалено парламентом.

Серед основних переваг такої системи для бізнесу Ігор Білоус визначив швидке повернення ПДВ та прозорість процесу. Також зменшиться тиск на бізнес, завдяки зниженню кількості обтяжливих перевірок, у т.ч. по всьому ланцюгу поставок до виробника чи імпортера.

Сама ж система звітування ПДВ залишиться місячною, щоб не вилучати надовго обігові коштів у підприємств.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Никополя

12.09.2014 15:55