Щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати

Щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати
В даний час є досить актуальним питання щодо своєчасності та повноти виплати заробітної плати. Державна податкова інспекція у м.Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області повідомляє, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» встановлено розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2014 року – 1218,0 грн., з 01.07.2014 року – 1250,0 грн., з 01.10.2014 року – 1301,0 грн. Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів – представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду. При цьому мінімальний розмір заробітної плати - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводиться оплата за виконану працівником місячну норму праці (обсягів робіт). У разі коли працівникові нарахована заробітна плата нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, підприємство проводить доплату до її рівня.

У відповідності до податкового та трудового законодавства, роботодавець несе відповідальність щодо повноти та достовірності відображення в звітах сум нарахованого та виплаченого доходу на користь найманих працівників.

Гарантоване право на отримання громадянами заробітної плати за працю визначено ст. 43 Конституції України. За недотримання строків її виплати або за невиплату чинним законодавством передбачено: дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність керівника підприємства.

У випадку наявності інформації щодо порушень податкового законодавства в частині заробітної плати нижче мінімальної за виконану місячну норму праці або виплати не облікованої заробітної плати, ви маєте право звернутися до Державної податкової інспекції у м.Сєвєродонецьку для подальшого відпрацювання, вжиття заходів реагування та упередження порушень податкового законодавства.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Северодонецка

14.04.2014 15:40