У Житомирській області діє 36 музеїв, 19 з них – «народні»

У Житомирській області діє 36 музеїв, 19 з них – «народні»
 Діючу мережу музеїв Житомирської області складають 36 музеїв, 19 з яких мають звання «народний».

Така інформація наведена в рішенні колегії управління культури облдержадміністрації, яке є у розпорядженні Житомир.info.

«Станом на 01.01.2014 р. у фондах музеїв державного та обласного комунального підпорядкування зберігається більше 188 тисяч музейних предметів, серед них 154 тисячі – предмети основного фонду. Загалом основний фонд цих музеїв протягом року поповнився на 1806 предмет», - інформує управління культури.

До переліку музеїв, які перебувають у віданні підприємств, установ та організацій, де зберігаються музейні колекції та музейні предмети що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України, входить 21 музей, 19 з них присвоєно звання «народний». Зокрема, в 2013 році рішенням колегії управління культури облдержадміністрації звання «народний» було присвоєно Володарсько-Волинському історичному музею та музею історії села Копище Олевського району.

Основний фонд народних музеїв нараховує близько 50 тисяч музейних предметів (456 з них унікальні).

Державні музеї області протягом 2013 року відвідало майже 173 тис. осіб.

«Протягом року проведені роботи по відновленню діяльності музею історії с. Кодня Житомирського району та історичного музею в м. Овручі. Здійснені поточні ремонти: музею Лесі Українки (м. Новоград-Волинський), Коростенського краєзнавчого музею, Словечанського музею партизанської слави Полісся, музею-садиби Рильських, Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім.Й.Д.Буханчука. На завершальній стадії капітальний ремонт обласного краєзнавчого музею», - йдеться у рішенні колегії управління.

Минулого року музейна мережа Житомирщини поповнилася ще одним унікальним музеєм: 1 травня в приміщенні житомирської музичної школи №1 ім. Б.М.Лятошинського відкрився єдиний в Україні музей класика української музики XX століття Бориса Лятошинського.

Фотоекскурсію по Кмитівському музею образотворчого мистецтва дивіться тут.

Житомир.info


Джерело: Житомир.info

Категорії: Новости Житомира Новости Овруча Новости Коростени

09.04.2014 10:28