Особливості пільгового режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств та порушення, виявлені в ході проведення перевірок

Особливості пільгового режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств та порушення, виявлені в ході проведення перевірок
31 березня 2014 року в інформаційному агентстві «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція «Особливості пільгового режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств та порушення, виявлені в ході проведення перевірок».

У прес-конференції взяв участь начальник відділу контролю ризикових фінансових операцій і операцій, пов'язаних з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом управління податкового та митного аудиту ГУ Міндоходів в Дніпропетровській області Євген Новицький.

Євген Новицький повідомив, що у Дніпропетровській області зареєстровано 1290 сільгосппідприємств, які знаходяться на спеціальному режимі оподаткування. За словами Євгена Новицького: «Обсяг реалізації сільгосппродукції в 2013 році склав 13,4 млрд грн. Сума пільги за 2013 рік склала 2,2 млрд грн. Спеціальний режим оподаткування може обрати сільськогосподарське підприємство (резидент), яке здійснює підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства. При цьому застосування спеціального режиму оподаткування це право, а не обов'язок платника. Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менше 75% вартості товарів/послуг, реалізованих протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів. Основним критерієм для віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських є виробництво у відповідних обсягах сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях. Згідно із спеціальним режимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету, а повністю залишається у розпорядженні с/г виробника».

Євген Новицький зазначив, що податкова політика спрямована на підтримку чесного сільгоспвиробника і недопущення формування податкового кредиту з подптку на додану вартість по товару, якого або не існує, або від продажу якого не сплачено податки до бюджету. «Аналізом діяльності деяких сільськогосподарських підприємств виявлені випадки декларування нібито вирощеного врожаю, при цьому у підприємств відсутня земля, сільгосптехніка і працівники, мінімально необхідні для оброблення землі та збирання вирощеного врожаю.

У зв'язку з цим, Головним управлінням Міндоходів у Дніпропетровській області контрольно-перевірочні заходи проводяться лише тих сільгосппідприємств, в яких встановлено невідповідність обсягів реалізації продукції власного виробництва з наявними виробничими ресурсами. По перевірках сільськогосподарських підприємств, на яких відсутні податкові ризики не проводяться», - зазначив він.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Никополя

04.04.2014 16:36